BiH: Snabdevanje prirodnim gasom u Federaciji BiH nije stabilno

BiH: Snabdevanje prirodnim gasom u Federaciji BiH nije stabilno

Snabdevanje prirodnim gasom u Federaciji BiH u četvrtak je stavljeno pod znak pitanja jer je uvoznik, kompanija Energoinvest, rekla da će zaustaviti isporuku jer distributivna kompanija BH Gas nije platila račune za mart. Energoinvest je najavio da će se obustava uvoza dogoditi u petak rano ujutru.

Obustava isporuke gasa je „neminovnost prouzrokovana neplaćanjem fakture Energoinvesta za uvezeni i isporučeni gas za mesec mart 2021. godine od strane BH Gas d.o.o. Sarajevo”, rekli su iz kompanije Energoinvest.

“Iako su potrošači u Federaciji BiH uredno platili ovaj plin i izmirili svoje obaveze za mesec mart 2021. putem lokalnih distributera ili direktno prema BH Gasu, BH Gas odbija da plati račune Energoinvestu”, rekla je kompanija dodajući da je ovo sprečava plaćanje ruskom dobavljaču gasa Gazprom Export i svih carinskih i poreskih obaveza.

To pitanje traje mesecima, rečeno je iz kompanije, objašnjavajući da je ruski dobavljač poslao notu upozoravajući da se gas neće isporučivati dok se dug ne plati.

„Kako uplata nije izvršena uprkos višestrukim upozorenjima upućenim BH Gasu, kao i podnošenju tužbe od strane Energoinvesta pred nadležnim sudom, daljnje isporuke gasa biće obustavljene 7. maja 2021. godine“, navodi se u saopštenju.

BH Gas pokušava da “održi položaj apsolutne kontrole i moći”, rekla je kompanija, tvrdeći da je njeno ponašanje namerno i da je nanijelo finansijsku i reputacijsku štetu Energoinvestu.

Entitetska vlada je na sednici 6. maja uputila upozorenje BH Gasu rekavši da se dug mora platiti, a kompanija je obavijestila da je to učinjeno tokom dana. Prema saopštenju, BH Gas je račun za mart i PDV platio kompaniji Energoinvest.

Nakon inspekcije isplate, Energoinvest je obavestio nadležno ministarstvo da je BH Gas samo delomično ispunio obavezu, odnosno da nije uplatio kompletan iznos sa fakture.

Federalni ministar energetike, rudarstva i industrije Nermin Džindić poručio je građanima da neće biti prekida u isporuci prirodnog gasa, te da će neizmirene obaveze biti plaćene na vreme, saopšteno je iz Kancelarije Vlade Federacije BiH za odnose sa javnošću.