BiH: “Spomenik mira” u Srebrenici suočen sa etničkim podelama

BiH: “Spomenik mira” u Srebrenici suočen sa etničkim podelama

‘Spomenik mira’, podignut na inicijativu Kancelarije visokog predstavnika u BiH, otkriven je danas u Srebrenici, ali je, umesto da pokaže dobru volju i mir među građanima, upravo učinio suprotno. Naime, bošnjački predstavnici nisu došli na ceremoniju.

Gradonačelnik Srebrenice Mladen Grujičić rekao je da su ideju o spomeniku podržali svi političari u Srebrenici i da je naišla na velike pohvale i podršku svih ambasada i ambasadora koji su posetili Srebrenicu, jer su verovali da ova poruka dolazi odavde. “Predlog je usvojen u skupštini opštine Srebrenica”, rekao je Grujičić.

„Kad god se nešto lepo pojavi u Srebrenici, ima onih koji to pokušavaju pokvariti, umanjiti lepotu, ali ima i onih koji odavde žele poslati poruku mira, ljubavi, suživota i razvoja Srebrenice i mi ćemo nastaviti to raditi. Mir nema alternativu i svako ko ima bilo kakvog osećaja videće u njemu spas i prosperitet“, rekao je.

Grujičić je dodao da „na nesreću uvek neko bojkotuje takve događaje“, čak i među onima koji ih u početku podržavaju.

Izjavio je da, kad god se pojave osetljive teme, “Sarajevo ulazi u Srebrenicu više nego obično” i umesto da pomaže Bošnjacima, uvek pokvari sve dobro što je učinjeno u gradu.

„Dakle, ne mogu ni za šta da krivim ljude koji ovde žive, jer će se kasnije suočiti sa velikim pritiskom, biće nazvani izdajnicima, pa se nisu pojavili iako su to želeli“, rekao je on.

Ali, bošnjački predstavnici slažu se da mir nema alternativu i, prema zameniku gradonačelnika Hamdiji Fejziću, “to su dokazali povratkom u Srebrenicu nakon genocida”.

Objasnio je da je narativ o spomeniku „krenuo u pogrešnom smeru“ i da je to učinjeno zbog izborne godine.

“Na kraju je taj spomenik izgubio svoje značenje, a sada vidimo da su i oni koji su pokrenuli njegovu izgradnju, a to je Kancelarija visokog predstavnika (OHR), odustali od njega”, rekao je Fejzić.

Bivši gradonačelnik Srebrenice Ćamil Duraković rekao je ranije za N1 da neće prisustvovati događaju jer predstavlja “pokušaj umirivanja međunarodne zajednice”, dok gradonačelnik Grujičić neprestano negira da se u Srebrenici dogodio genocid.

„Nedaleko od ovog spomenika, odmah preko parka, nalazi se spomenik četničkom vojvodi Kosti Todoroviću. Smatrao sam da ako se gradi spomenik mira, on se ne bi trebao nalaziti na samo nekoliko metara od drugog koji predstavlja ideologiju koja je počinila genocid u Srebrenici“, naglasio je on.