BiH: Srbija će ulagati značajna sredstva u Republiku Srpsku i Federaciju BiH, najavio Vučić

BiH: Srbija će ulagati značajna sredstva u Republiku Srpsku i Federaciju BiH, najavio Vučić

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, rekao je na konferenciji za novinare u Banja Luci da je za izostanak saradnje sa Republikom Srpskom kriva “politiku Sarajeva” i njihovi zahtevi za ukidanje RS i eliminaciju njegove institucionalne snage.

On je na zajedničkoj konferenciji sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, koji je danas boravio u poseti Banja Luci, rekao da je “Sarajevo potpuno bolesno u političkom pogledu” i da su izjave llidera Stranke demokratske akcije Bakira Izetbegović nakon aktueliziranja teme „non paper“ nešto što je “nama poznata ideologija”.

“Ni mi ni Srbija nismo izazvali niti plasirali „non paper“, to je došlo sa strane. A mi ne želimo nikakakv sukob, eksces, pa ni na individualnom nivou,” kazao je Dodik.

Više puta je istakao da Republika Srpska ne želi rat niti izlazak iz Bosne i Hercegovine. U kontekstu eventualnog razdruživanja, što bi, po njegovim riječima, uzrokovala isključivo loša politika Sarajeva, Republika Srpska bi otišla s 49 posto pripadajuće teritorije Bosne i Hercegovine.

Rezimirajući današnje razgovore s Vučićem i drugim funkcionerima Republike Srbije, on je između ostalog naveo izgradnju autoputa Sarajevo – Beograd i druge projekte kao što je hidroelektrana na reci Drini i izgradnju memorijalnog kompleksa Gradina u spomen srpskim žrtvama koncentracionog logora Jasenovac.

Dodik je posetu najviših zvaničnika Srbije nazvao “najvažnijom do sada”.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Bosna i Hercegovina treća izvozna destinacija za Srbiju i trgovinski partner broj sedam, dakle veoma važan partner.

On tvrdi da trgovinska razmena dveju zemalja može biti značajno veća ove godine u odnosu na prošlu. Istakao je da je važno, čuvajući mir i stabilnost, razvijati ekonomije i obezbediti da ljudi znaju da je zajednički rad, a ne rat, perspektiva za budućnost.

Vučić je najavio finansijsku pomoć Srbije u realizaciji razvojnih projekata u četiri opštine u Bosni i Hercegovini – Drvaru, Kostajnici, Dubici i Nevesinju.

Dodao je da su važni i razgovori o izgradnji aerodroma u Trebinju, za šta, po proceni Srbije, treba izdvojiti od 98 do 100 miliona evra, a od čega bi Srbija direktno investirala u omjeru 73-75 posto.

“Ulaganjem značajne sume Srbija bi pokušala da priskrbi veliku korist realizacijom tog projekta, kako Republici Srpskoj odnosno Bosni i Hercegovini,  tako i sebi kao vlasniku objekta,” rekao je Vučić.

Razgovarano je i o izgradnji autoputa od Banja Luke do Bijeljine i mosta preko reke Save, za šta Srbija želi direktno uložiti 100 miliona od potrebnih 136 miliona evra.

Prema Vučićevim rečima, njegovoj zemlji je „strahovito važna“ saradnja u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, a u kontekstu odnosa sa Republikom Srpskom, najavio je da predstoji dosta posla, između ostalog na planu očuvanju jezika i pisma, u vidu sličnih ako ne i istih zakona.

Vučić je danas primio i nagradu “Ključ Grada Banja Luke”, u povodu obeležavanja Dana Grada. Tokom posete delegacije održani su i brojni drugi sastanci visokih zvaničnika te odrana sednica Saveta za saradnju.