BiH: Srbija i RS postavili kamen temeljac za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela

BiH: Srbija i RS postavili kamen temeljac za izgradnju hidroelektrane Buk Bijela

Premijeri Republike Srpske (RS) Radovan Višković i Srbije Ana Brnabić položili su kamen temeljac za gradnju Hidroelektrane /HE/ “Buk Bijela” na reci Drini, kod Foče.

Ovim činom ozvaničen je početak gradnje visokoprofitabilnog postrojenja za proizvodnju električne energije, na šta se čekalo duže od pola veka.

HE “Buk Bijela”, kako je planirano, biće prva od tri hidroelektrane Hidroenergetskog sistema “Gornja Drina”.

Izgradnju HE “Buk Bijela” zajedno će finansirati elektroprivrede Srbije i RS, u iznosu, kako je ranije najavio ministar energetike RS Petar Đokić, oko 220 miliona evra.

Na početnih tridesetak kilometara toka Drine, na području opštine Foča, planirana je izgradnja tri hidroelektrane.

Nakon izgradnje HE “Buk Bijela”, koja bi trebalo da traje pet godina, nizvodno od nje gradiće se i hidroelektrane “Foča” i “Paunci”.

Na realizaciju ovog strateški važnog infrastrukturnog projekta HE “Buk Bijela” sa 57 metara visokom betonskom branom, koja ima najveću instalisanu snagu 93,52 megavata i očekivanu godišnju proizvodnju od 332 gigavat časa čekalo se punih 50 godina.

Međutim, nisu svi oduševljeni idejom da se na ovom mestu izgradi brana. Ministarka spoljnih poslova BiH, Bisera Turković je rekla da bi zbog ovog projekat Srbija mogla imati “pravne probleme”.

“Vlasti Republike Srbije moraju znati da ulaskom u projekt izgradnje hidroelektrane „Buk Bijela“, koji nema saglasnost države i koji se protivi odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine rizikuju, ne samo ekonomske štete, nego i ne doprinose dobrosusedskim odnosima. Bosna i Hercegovina je spremna na sve investicije i zajedničke projekte koji su u interesu građana obe zemlje, ali samo uz poštivanje ustava, zakona i institucija države Bosne i Hercegovine”, navela je Turković.

Ona je pozvala vlasti Republike Srbije da saradnju vrate u međudržavne okvire i u okvire deklariranih stavova o međusobnom poštivanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

“Vlasti RS već duže vreme odbijaju da provode presude Ustavnog suda BiH i nastavljaju s raspolaganjem državnom imovinom, odnosno potencijalima reke Drine. Želim verovati da Srbija ne podržava takve protivzakonite aktivnosti, te da neće novac svojih poreskih obveznika ulagati u projekte kojima se krše zakoni i odluke Ustavnog suda,” navela je Turković.