BiH: Srbija nije spremna da se suoči sa prošlošću, kaže Izetbegović

BiH: Srbija nije spremna da se suoči sa prošlošću, kaže Izetbegović

Rezolucija Skupštine Crne Gore, kojom se osuđuje genocid u Srebrenici i zabranjuje njegovo negiranje, veliki je korak ka prihvatanju istine o događajima iz 1990-ih, što je osnova za nastavak uspostavljanja poverenja i izgradnje boljih odnosa između država i naroda na Balkanu, rekao je predsednik Stranke demokratske akcije (SDA) i predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović.

Kako je ocenio, nervozne reakcije koje dolaze iz Srbije pokazuju da na toj strani još uvek nema spremnosti za suočavanje sa ovom vrstom istine, o čemu najbolje svedoči reakcija predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji se požalio da se Crna Gora „meša u pitanje Srebrenice“ i pitao se „kakve veze Srebrenica ima sa Crnom Gorom“.

„Crnogorci i Crna Gora, kao i sve nacije i države koje pripadaju civilizovanom i demokratskom svetu, svakako bi trebalo da se „mešaju u pitanje Srebrenice“. Bilo koji zločin počinjen nad nevinim ljudima, a posebno genocid, tiče se svakog pravednog i istinitog čoveka na svetu, svake nacije i svake države“, podvukao je Izetbegović.

Dodao je da o tome svedoče brojne rezolucije širom sveta, od Amerike i Australije do Azije i Evrope, kojima se osuđuje genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, a posebno Crna Gora “ima šta da kaže” o genocidu počinjenom u Srebrenici, napominjući da je zemlja je „uvučena“ u agresiju na Bosnu i Hercegovinu pod politikom bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Izetbegović podseća da se pre nekoliko godina činilo da će Srbija na čelu sa Aleksandrom Vučićem imati snage da se suoči sa prošlošću, ali to se nije dogodilo i verovatno se neće dogoditi.

„Vučić se vraća samoobmani u kojoj bilo koji Srbin i Srbija nikada ne mogu biti krivi i odgovorni za počinjeno zlo, a oni su krivi. To potvrđuju presude Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde. Oba suda su zaključila da je u Srebrenici počinjen genocid“, podvukao je.

Takođe primećuje da je veći deo srpskog vojnog i političkog rukovodstva osuđen pred Haškim tribunalom, a pred Međunarodnim sudom pravda Srbija je bila prva zemlja na svetu koja je proglašena krivom za kršenje Konvencije Ujedinjenih nacija o genocidu.