BiH: Štefanek sa vlastima pokušava pronaći rješenje za migrante

BiH: Štefanek sa vlastima pokušava pronaći rješenje za migrante

Specijalni predstavnik generalnog sekretara Saveta Evrope za migracije i izbeglice Drahoslav Štefanek sastao se danas u Sarajevu sa ministrom za ljudska prava i izbeglice Bosne i Hercegovine Milošem Lučićem kako bi razgovarao o migrantskoj krizi u BiH.

Uoči sastanka, Štefanek je novinarima rekao da želi razgovarati o mogućim rešenjima sa vlastima Bosne i Hercegovine. Juče je posetio Unsko-sanski kanton i migrantski kamp „Lipa“, želeći da vidi tamošnju situaciju u vreme kada cela Evropa gleda u Bosnu i Hercegovinu, tj. situaciju u migrantskom kampu „Lipa“.

Video je teške uslove boravka migranata u ovom kampu, koji su dodatno otežani zimom i hladnim vremenom. Izjavio je da oseća kako je teško biti u takvim uslovima pola sata ili sat, a kamoli duže.

Napominjući da lokalna zajednica u Bihaću ne želi povratak migranata u „Biru“, Štefanek je nagovijestio moguće drugo rešenje, ali nije želeo da precizira više detalja pred novinarima pre nego što o tome razgovara sa vlastima u BiH.

Jutros je razgovarao i sa ombudsmanom, a kao cilj ove posete Bosni i Hercegovini naveo je traženje rešenja za migrantsku krizu, pre svega u Unsko-sanskom kantonu, gde je razgovarao sa migrantima i predstavnicima gradske i kantonalne vlasti.

Pre današnjeg sastanka sa Štefanekom, ministar Lučić je podsetio novinare da je krajem prošle godine, prema podeli odgovornosti za tri državna ministarstva u upravljanju migrantskom krizom, Ministarstvo na čijem je čelu postalo odgovorno za nabavku hrane i higijenskih potrepština migrantima.

Lučić je takođe inicirao sastanak sa ministarkom civilnih poslova BiH Ankicom Gudeljević i ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem.