BiH: Stigle prve vakcine Sputnik V

BiH: Stigle prve vakcine Sputnik V

Dve hiljade doza ruske vakcine Sputnik V stiglo je na sarajevski aerodom i namenjene su za Republiku Srpsku. Kako mediji saznaju  proces vakcinacije u RS mogao bi početi za 10-15 dana ukoliko sve bude išlo prema planu.

Dobavljač ruske vakcine će biti kompanija Krajina Group, koja ima potpisan ugovor s proizvođačem Sputnika V.

Vakcina će biti uvezena interventnim uvozom u skladu s pravilnikom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS koje izdaje odgovarajuću dokumentaciju.

Zakon o lekovima i medicinskim sredstvima BiH je definisao da niko ko nije registrovan za promet lekovima ne može uvesti lek u državu, a to mogu samo veledrogerije koje ga uvoze na osnovu potvrde resornog ministarstva da je taj lek, odnosno vakcina, potrebna. To će u ovom slučaju biti Krajina Group.

Vakcine se za sada nalaze na aerodromu u Sarajevu gde će proći carinski postupak, a nakon toga je potrebno poslati kompletnu dokumentaciju Agenciji za lekove i medicinska sredstva BiH koja treba izdati potvrdu o mikrobiološkoj i biohemijskoj ispravnosti parametara vakcine.

Kada iz Agencije daju zeleno svjetlo, tada može početi vakcinacija. Netvanično, od danas u narednih 10-15 dana vakcine će u RS-u biti spremne za upotrebu.

Cilj je da vakcine što pre dođu do pacijenata i zbog toga je neophodno nabaviti svu potrebnu dokumentaciju kako bi postupak u Agenciji trajao što kraće.

Iz Ruske Federacije u Republiku Srpsku bi trebalo da stigne ukupno 400.000 doza u februaru i martu, što je dovoljno za 200.000 ljudi, a kako je rekao ministar zdravlja Alen Šeranić, ukoliko se ukaže potreba za većim količinama, oni će poručiti dodatne doze.