BiH: Stižu nove vakcine

BiH: Stižu nove vakcine

U Banja Luku je danas stiglo 20 hiljada doza ruske vakcine Sputnik V protiv Covid-19, čime se konačno omogućuje početak masovne vakcinacije stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Međutim, samo osobe koje žive u entitetu Republika Srpska (RS) mogu primiti ovu vakcinu.

Kako je saopćeno, prioritetne grupe za vakcinisanje su osobe starije od 65 godina, zdravstveni radnici i korisnici usluga staračkih domova, kao i osoblje koje tamo radi.

Trenutno su u toku pregovori s Rusijom o dostavljanju dodatnih doza vakcine Sputnik V naredne sedmice, a premijer RS Radovan Višković do kraja marta očekuje da u RS stigne još 100.000 ruskih vakcina.

Nakon što je došlo do kašnjenja u isporuci vakcina koje su naručene mehanizmom COVAX, vlasti u RS su započele direktne pregovore s ruskom kompanijom i tada je preliminarno naručeno 400 hiljada doza.

Ruska vakcina se daje u dvije doze u razmaku od po 21 dan, a po sastavu je slična onoj koju su proizvele Oxford/AstraZeneca.

5 000 vakcina je RS dobila iz Srbije a veliki broj medicinskih radnika iz RS je vakcinisan Srbiji, gde su išli organizovanim prevozom. Međutim, ni medicinski radnici u Federaciji BiH neće ostati bez vakcine. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, u utorak će doputovati u Sarajevo gde će predati 5 000 vakcina za Federaciju BiH.

Bosna i Hercegovina je putem COVAX mehanizma naručila 1,23 miliona doza vakcina, ali još uvijek ništa nije dobila. Problem je u tome što BiH još nije potpisala neke od dokumenata koje zahtevaju kako COVAX tako i proizvođači vakcina a radi se o izjavama o odgovornosti. Kako bi se ovaj problem rešio, članovi BiH Predsedništva će u sredu razgovarati sa najvišim zvaničnicima Svetske zdravstvene organizacije.