BiH: Stručnjak iz SAD se pridružio Antikorupcionom timu Kantona Sarajevo

BiH: Stručnjak iz SAD se pridružio Antikorupcionom timu Kantona Sarajevo

Usred nove korupcione afere u BiH, američki ekspert Eric Larson pridružio se Timu za borbu protiv korupcije Kantona Sarajevo.

Afera je u javnost došla pre samo nekoliko dana kada je nekoliko medija objavilo da je tužiocu u slučaju “Respiratori”, Mirzi Hukeljiću, ponuđeno dva miliona KM da izbaci ime premijera Federacije BiH, Fadila Novalića, iz optužnice. Prema navodima medija, Hukeljić je ovu ponudu prijavio Ambasadi SAD-a u BiH u Sarajevu. Ambasada je na Tvitteru saopštila da ne komentariše slučajeve koji su u toku.

Zbog toga se dolazak američkog stručnjaka smatrao sve osim slučajnim.

„Drago mi je što se vraćam u Sarajevo. U pravosuđu radim više od 35 godina sa naglaskom na sprečavanje i borbu protiv korupcije. Pružiću podršku kolegama iz BiH koji preduzimaju mere na identifikaciji, prevenciji i borbi protiv korupcije“, rekao je Larson.

Istakao je da je američka ambasada u BiH spremna pomoći u toj borbi, te najavio niz novih aktivnosti.

„Moje imenovanje samo je jedna od mnogih inicijativa za pružanje podrške. Konačno, ovo je vaša borba. Da bi BiH bila uspešna u borbi protiv korupcije, potrebno je da se svi nivoi vlasti u celoj državi posvete tom pitanju“, dodao je on.

Pozvao je građane da prijave korupciju nadležnim institucijama širom BiH i poručio svim institucijama i agencijama da igraju ključnu ulogu u izveštavanju o korumpiranim funkcionerima, dodajući da takav sistem mora biti uspostavljen na svim nivoima vlasti.

„Policija i tužilaštvo moraju istražiti i procesuirati sistemsku korupciju. Sjedinjene Države su spremne. Spreman sam i ja“, rekao je Larson.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić rekao je da s ponosom može reći da ovaj događaj, kao i rezultati koje je Tim postigao, opravdavaju takav potez.

„Vlada Kantona Sarajevo odlučna je da joj treba takav tim i Kancelarija. To je specifična institucija, s jedne strane ona deluje u okviru sistema, ali sa druge, deluje i kao nezavisna, što je regulisano zakonom. Kancelarija je takođe odgovorna za upravljanje kvalitetom, što je za nas vrlo važno u jačanju određenih standarda kvaliteta rada institucija u Kantonu Sarajevo“, rekao je Nenadić.