BiH: Švedska podržava IT Girls

BiH: Švedska podržava IT Girls

Ambasadorka Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini Johanna Strömquist, i šefica predstavništva UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, dr Rownak Khan, u ime zajedničke inicijative UN-a „IT Girls“, potpisale su sporazum ukupne vrednosti 3,7 miliona švedskih kruna, kako bi pružili dalјu podršku inicijativi koju implementiraju UNDP, UNICEF i UN Women, saopšteno je iz UNICEF BiH.

„Isključenost žena i devojaka iz tehnološkog sektora znači da gubimo polovinu svetskog talenta. To je nešto što ne možemo priuštiti u trenutku kad nam hitno trebaju rešenja za brojne izazove sa kojima smo danas suočeni. IT Girls pružaju mladim ženama i devojkama u Bosni i Hercegovini priliku da ostvare svoj puni potencijal i doprinesu boljem društvu za sve. Zbog toga je Švedska odlučila da nastavi podržavati IT Girls tokom naredne dve godine.” rekla je Johanna Strömquist, ambasadorka Kraljevine Švedske u Bosni i Hercegovini.

„IT Girls inicijativa ima za cilј povećati broj devojčica i žena sa digitalnim i veštinama 21. veka, te na taj način doprineti njihovom ekonomskom osnaživanju, kao i osporiti rodne stereotipe u pogledu toga koja je karijera pogodna za muškarce, a koja za žene. Inicijativa se realizuje kroz tri stuba, od kojih prvi cilјa obrazovni sektor, drugi direktno sarađuje sa IKT sektorom, a treći se fokusira na zagovaranje i promociju  ideje o povećanju broja devojčica u IKT-u“, rekla je dr Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini.

Kroz zajedničku inicijativu UN-a „IT Girls“, koju provode UNDP, UNICEF i UN Women, najmanje 10.000 mladih žena će imati koristi od besplatnih vebinara putem #ITGirlsGoOnline. Inicijativa se sad proširuje na Republiku Srpsku a pored toga, 200 devojčica i 30 nastavnika iz 10 osnovnih škola će imati koristi od IT obuke, a pet IT kompanija biće podržano u reviziji njihovih standarda na radnom mjestu u skladu sa Principima osnaživanja žena.