BiH: Tegeltija putem video linka razgovarao sa Varhelyijem

BiH: Tegeltija putem video linka razgovarao sa Varhelyijem

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas posredstvom video-linka sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhelyiem o aktuelnoj situaciji u BiH izazvanoj pandemijom COVID-19, te o ekonomskim i političkim temama u zemlji i regionu, u svetlu evropskih integracija, piše agencija SRNA.

“Predsedavajući Tegeltija izrazio je zahvalnost za podršku koju je Evropska unija pružila BiH u borbi protiv pandemije virusa korona, te istakao važnost kontinuiranog angažmana EU u jačanju političkih i ekonomskih veza u regionu Zapadanog Balkana”, saopšteno je iz Saveta ministara.

Tokom razgovora, predsedavajući Saveta ministara ukazao je na značaj regionalne i multilateralne saradnje, kao i na potrebu veće solidarnosti i zajedničkog delovanja u borbi protiv pandemije, istakavši da nijedna zemlja nije bezbedna i zaštićena od širenja pandemije, gubitka ljudskih života i devastirajućih ekonomskih posledica.

“Sagovornici su zajednički ukazali i na neophodnost što hitnijeg završetka pregovora za Makrofinansijsku podršku Evropske komisije”, ističe se u saopštenju.

Evropski komesar za proširenje izrazio je spremnost EU za dodatnu podršku zdravstvenom sektoru u BiH, a u skladu sa iskazanim potrebama, te upoznao predsedavajućeg Saveta ministara o Ekonomskom i Investicionom planu za Zapadni Balkan koji će Evropska komisija predstaviti na jesen, sa ciljem pružanja dugoročne podrške ekonomskom oporavku i približavanju regiona Evropskoj uniji.

“Ovaj plan bi trebalo da ubrza rast i stvori nova radna mesta u regionu, što predstavlja i deo napora za oporavak od pandemije, a fokusiraće se na infrastrukturne projekte iz raznih oblasti od značaja za građane, kao što su energetika, transport, zaštita životne sredine i slično”, naglašava se u saopštenju.

Govoreći o evropskom putu BiH, predsedavajući Tegeltija je isatakao da je fokus rada Saveta ministara, uprkos izazovima nastalim kao posledica pandemije COVID-19, usmeren ka perspektivi sticanja statusa kandidata i otvaranja pristupnih pregovora o članstvu u EU.

Predsedavajući Saveta ministara naglasio je aktivan pristup Saveta ministara u rešavanju evropskih pitanja, istakavši da je ključ procesa evropskih integracija u poštovanju primene mehanizma koordinacije, zasnovanom na ustavnim nadležnostima svih nivoa vlasti i uz puno uvažavanje Dejtonskog sporazuma.