BiH: Tegeltija se sastao sa Varhelyijem u Briselu

BiH: Tegeltija se sastao sa Varhelyijem u Briselu

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je u Briselu sa komesarom za proširenje i susedstvo EU Oliverom Varhelyijem o trenutnoj situaciji u BiH i regiji u vezi sa Covid-19, kao i o procesu evropskih integracija.

„Ovom prilikom Tegletija je Varhelyija upoznao sa epidemiološkom situacijom u zemlji i naglasio važnost ubrzane vakcinacije stanovništva da bi se suzbilo širenje pandemije i što pre započeo socijalno-ekonomski oporavak, ukazujući na potrebu za boljom dinamikom i ravnomernijom isporukom vakcina”, navodi se u saopštenju za štampu Saveta ministara.

Na sastanku je razgovarano o procesu evropskih integracija, a Tegeltija je naglasio da evropski put nema alternativu, dodajući da izuzetno ceni lični angažman i napore komesara Varhelyija u pružanju podrške BiH u postizanju relevantnog napretka. Naglasio je da bi dodela statusa kandidata za članstvo u EU bila podsticaj i dobra poruka građanima BIH da EU ima ozbiljne namere u pogledu nastavka procesa pristupanja.

Zajednički su ocenili da bi vlasti na svim nivoima u BiH, uz poštivanje dogovorenog mehanizma koordinacije, trebale uložiti dodatne napore za brže i efikasnije provođenje reformskih procesa kako bi ubrzali evropski put BiH. Razmenili su mišljenja o drugim temama, poput pitanja migracija i unapređenja regionalne saradnje.

Tokom boravka u Briselu, Tegeltija se sastao i sa stalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za BiH i potpredsjednikom EPP-a Paolom Rangelom.

Na sastanku, na kojem se razgovaralo o evropskoj budućnosti BiH, Tegeltija obavestio Rangela o aktivnostima koje Savet ministara preduzima za bržu i efikasniju realizaciju reformskih procesa, kao glavni preduslov za nastavak evropskog puta.

Predsedavajući Tegeltija istakao je da je BiH, uprkos krizi izazvanoj pandemijom koronavirusa, pokazala svoju posvećenost evropskim integracijama i postigla napredak u ispunjavanju 14 ključnih prioriteta, ukazujući na potrebu za povećanom podrškom EU u sticanju statusa kandidata.

Tegletija se zahvalio Rangelu na njegovom angažmanu da prepozna napore i pokaže napredak Bosne i Hercegovine, koji je napravljen usprkos poteškoćama izazvanim pandemijom Covid-19.