BiH: „Treba nam FRONTEX!“ tvrdi direktor Granične policije BiH

BiH: „Treba nam FRONTEX!“ tvrdi direktor Granične policije BiH

Direktor Granične policije BiH, Zoran Galić, izjavio je da bi kroz instituciju FRONTEXa BiH manje osetila pritisak ilegalnih migracija.

Na Međunarodnom graničnom prelazu Karakaj u Zvorniku održan je sastanak kojem su prisustvovali ministar bezbednosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić, rukovodstvo Granične policije BiH na čelu sa direktorom Zoranom Galićem i predstavnici EUFOR-a.

“BiH se nalazi na migrantskoj ruti i ono što se, na našu nesreću, može konstatovati je da smo zadnja zemlja u tom nekom vagonu. Da pojasnim, mi imamo situaciju da nam migranti dolaze iz EU, Grčke, da prelaze zemlje EU veoma lako i za tri do pet dana dođu u BiH. S druge strane prema Hrvatskoj, imamo zemlju koja šiti svoju granicu tako dobro i čvrsto, da ti migranti ne prelaze dalje u EU. Sad se postavlja pitanje ne samo o situaciji u BiH, nego i u Srbiji i Crnoj Gori i Severnoj Makedodoniji, koje se nalaze u istoj situaciji. Možda smo mi u nepovoljnijoj da ti migranti prelaze EU tako jednostavno”, rekao je Galić.

“Kroz instituciju FRONTEXa mi bismo manje osjetili taj migracijski pritisak”, rekao je.

“Imamo razne informacije, ali ono što je potrebito jeste da se razmotri mogućnost potpisivanja i određenog sporazuma sa FRONTEXom, ne po pitanju izlaska FRONTEX snaga na granice BiH, nego određenog prostora gde bi BiH mogla crpiti korist od raznih opcija koju pruža FRONTEX. Ovo je poziv BiH političarima da razmisle i o toj mogućnosti. To bi nas dovelo u povoljnu atmosferu da na kvalitetniji način odgovorimo na ovu situaciju”, istakao je direktor Granične policije BiH.

Naveo je i da posednju reč u vezi sa tim treba reći Predsedništvo BiH.

“Nama treba ta saradnja, neophodna je. FRONTEX nudi razne mogućnosti, obuku za naše policijske službenike i bili bismo funkcionalniji i spremniji da odgovorimo. Ako već država ne može obezbediti određena sredstva, bilo bi jako mudro da se to ide preko FRONTEXa”, kazao je on.

Naglasio je i da Granična policija nema dovoljno policijskih službenika, te da imaju ispomoć kolega iz SIPA-e i MUP-a RS. Dodao je i da su pregrupisali svoje policijske snage onoliko koliko su mogli, ali da imaju određena ograničenja.

Galić je naglasio da je neophodno promeniti određene podzakonske akte, kako bi, kako je rekao, policijsku agenciju osposobili za globalne pojave.

“Pravilnik o radu u policiji je star 20 godina i nije predviđao ovakvu situaciju sa migrantima”, rekao je Galić.