BiH: Turković potpisala dokumente Berlinskog procesa

BiH: Turković potpisala dokumente Berlinskog procesa

Ministar spoljnih poslova u Savetu ministara BiH Bisera Turković potpisala je na sastanku lidera zemalja Balkana i EU u Sofiji dokumente Berlinskog procesa kojima se BiH pridružuje novom zajedničkom regionalnom tržištu i Zelenoj agendi za Balkan.

“Upravo sam u ime BiH potpisala dokumente Berlinskog procesa, kojima se BiH pridružuje novom Zajedničkom regionalnom tržištu i Zelenoj agendi za Zapadni Balkan. Naš čitav region prihvata standarde Zajedničkog tržišta EU i ubrzava svoj put ka EU. Zajedno smo jači”, napisala je Turkovićeva na svom Twitter nalogu.

Evropska komisija ranije je saopštila da će regionalna ekonomska zajednica doneti značajnu korist kompanijama i građanima.

Planom bi trebalo da se smanje prekogranične bankarske naknade, uklone trgovinske prepreke, koordiniše politika ulaganja, priznaju profesionalne kvalifikacije širom regiona i da se promoviše elektronska trgovina.

Savet ministara usvojio je sinoć, na predlog predsedavajućeg Zorana Tegeltije, informaciju o održavanju samita u Sofiji, koju prati šest dokumenata kojima se jača saradnja na Balkanu i daje nova dimenzija u odnosima regiona i EU, pod okriljem Berlinskog procesa, a Predsedništvo BiH je danas na hitnoj telefonskoj sednici odobrilo potpisivanje određenih dokumenata važnih za put BiH ka Evropskoj uniji.

Odobreno je prihvatanje deklaracije o zajedničkom regionalnom tržištu, akcionog plana za razvoj zajedničkog regionalnog tržišta 2021–2024, zaključaka predsedavajućeg sa sastanka ministara zdravstva u okviru Berlinskog procesa, zaključaka predsedavajućeg sa sastanka ministara unutrašnjih poslova u okviru Berlinskog procesa i zaključaka ministarskog sastanka o integraciji Roma.