BiH: Turković se sastala sa Borelom i drugim zvaničnicima EU

BiH: Turković se sastala sa Borelom i drugim zvaničnicima EU

Visoki predstavnik / potpredsednik EU Josep Borrell sastao se u sredu, 10. marta 2021. godine, sa ministarkom spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Biserom Turković u Briselu, saopšteno je iz Borrellove kancelarije.

Tokom razgovora, Borrell je ohrabrio Bosnu i Hercegovinu da iskoristi 2021. godinu kao neizbornu godinu za odlučan napredak u sprovođenju 14 ključnih prioriteta Mišljenja Komisije o prijavi Bosne i Hercegovine za članstvo u EU. Pozdravio je nedavne pozitivne korake u reformskom programu i naglasio posvećenost EU podršci Bosni i Hercegovini u daljem napredovanju na njenom evropskom putu.

Visoki predstavnik Borrell podsetio je na migracijsku krizu u Bosni i Hercegovini početkom 2021. godine i naglasio važnost uspostavljanja održivog sistema migracija i azila, uz pravedniju podelu odgovornosti u celoj zemlji.

Borrell i ministarka spoljnih poslova Turković takođe su razgovarali o saradnji EU i zapadnog Balkana u suzbijanju pandemije Covid-19 i pristupu vakcinama u regionu. Borrell je ukazao na paket grantova EU za zapadni Balkan u iznosu od 70 miliona evra koji je Evropska komisija stavila na raspolaganje za pokrivanje troškova dela doza koje su nabavile države članice EU. Takođe su razgovarali o podršci putem COVAX sistema. EU je, kao TEAM Europe, jedna od najjačih pristalica sistema COVAX, sa više od 2,2 milijarde evra (uključujući milijardu evra EU sredstava u fondovima).

Konačno, razgovarajući o procesu pomirenja u Bosni i Hercegovini, Borrell i Turković su podvukli potrebu za prevazilaženjem prošlosti i napredovanjem od Dejtona ka Briselu. EU podržava suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost Bosne i Hercegovine.

Tokom posete Briselu, Turković se takođe sastala sa nekoliko visokih zvaničnika EP-a i EU kao što je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johansson i potpredsednik EK-a Margaritis Schinas.