BiH: Turković se sastala sa Maasom u Berlinu

BiH: Turković se sastala sa Maasom u Berlinu

Nemačka je bila i ostala jedan od najvećih prijatelja i partnera Bosne i Hercegovine, čija joj je snažna podrška na putu oporavka, a sada na putu ka evroatlantskim integracijama zemlje je veoma važna, rekla je ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković nakon sastanka sa nemačkim kolegom Heiko Maasom u utorak u Berlinu.

Turković je, govoreći na konferenciji za novinare, rekla da, uprkos suprotstavljenim stavovima različitih zemalja, uključujući one iz susedstva BiH, zemlja nastavlja tim putem, ispunjavajući obaveze koje je preuzela u usvojenim strateškim dokumentima.

“Ovi procesi su spori i zato nam je potrebna snažnija podrška međunarodne zajednice, pre svega Evropske unije, kako bismo ubrzali reforme i razvili BiH tempom kojim težimo”, rekla je.

Zvaničnici su razgovarali o pitanju pandemije i poteškoćama s kojima se suočavaju neke zemlje, uključujući BiH, u nabavci vakcina za svoje stanovništvo.

„Danas se čitav svet suočava sa pavidemijom Covid-19 koja utiče na život građana. Istovremeno, dok traje borba protiv pandemije, koju uglavnom snose zdravstveni radnici, proces vakcinacije započinje u mnogim zemljama. BiH je verovala mehanizmu COVAX, platila potreban iznos za vakcine, ali još nismo dobili prve doze. Naši građani su s pravom nezadovoljni i zato sam zamolila ministra Maasa da nam pomogne da rešimo ovaj problem putem Evropske komisije“, naglasila je Turković.

Takođe su govorili o migrantskoj krizi s kojom se BiH bori godinama, a ministarka spoljnih poslova Bosne i Hercegovine predstavila je nekoliko mogućih rešenja za ovaj problem.

Turković je naglasila da međunarodne organizacije nadležne za ovo pitanje još nisu našle adekvatan odgovor.

„Deo reešenja vidimo u jačanju naše istočne granice, distribuciji migranata u drugim delovima BiH, na celoj njenoj teritoriji, njihovom povratku u zemlje porekla, ali i u snažnom angažmanu EU“, dodala je ona.

Što se tiče tekuće diskusije o prisustvu Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u BiH, Turković je rekla da postoje snažni pritisci da se ova institucija zatvori, ali da ona lično misli trebalo bi da „ostane i dobije još jaču i aktivniju ulogu“.

„BiH je složena zemlja sa složenim sistemom donošenja odluka. Jednom kada postane funkcionalna, kad politički predstavnici počnu da daju sve od sebe da poboljšaju funkcionalnost zemlje, kad prestane narativ o potencijalnoj podeli zemlje i svi odlučno radimo na napretku, to će biti trenutak kada nam više nije potreban visoki predstavnik. Za sada nam je potrebna njegova pomoć“, istakla je Turković.