BiH: Turska će nastaviti da podržava napredak BiH, izjavio Čavušoglu

BiH: Turska će nastaviti da podržava napredak BiH, izjavio Čavušoglu

Turska će nastaviti da podržava napredak Bosne i Hercegovine, njen teritorijalni integritet i prosperitet, rekao je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu nakon sastanka sa BiH ministarkom spoljnih poslova Biserom Turković u sredu u Sarajevu.

Odnosi dve zemlje su odlični, naglasio je Čavušoglu, dodajući da se komunikacija održava bez obzira na pandemiju.

„Podržavamo integraciju BiH i svih zemalja zapadnog Balkana u evropske i evroatlantske institucije. Nastavićemo rad unutar trilateralnih grupa, jer verujemo da imaju veliki uticaj na region“, rekao je turski diplomata medijima.

Najavio je sastanke kojima će Turska biti domaćin u junu, a koji će okupiti zemlje jugoistočne Evrope.

Obraćajući se medijima, ministarka spoljnih poslova BiH Bisera Turković rekla je da Turska „nedvosmisleno podržava ne samo teritorijalni integritet BiH već i njen put ka članstvu u Evropskoj zajednici“.

„Turska je jedan od naših najvažnijih saradnika kada je u pitanju saradnja sa NATO-om. Turska je važan spoljnotrgovinski partner Bosne i Hercegovine“, rekla je ona.

Turković se zahvalila ministru spoljnih poslova Republike Turske Čavušogluu, koji boravi u zvaničnoj poseti BiH, i na vakcinama protiv koronavirusa koje je ta zemlja isporučila u BiH.

Prema njenim rečima, odnosi dve zemlje su na najvišem prijateljskom nivou, a na današnjoj sjednici Saveta ministara BiH trebalo bi da bude usvojena Odluka o ratifikaciji Sporazuma između BiH i Turske o saradnji u infrastrukturnim i građevinskim projektima.

„Sada smo u fazi realizacije velikih infrastrukturnih projekata kao što je izgradnja autoputa između Sarajeva i Beograda uz podršku Turske. U interesu svih strana je da ga što pre izgrade. Verujemo da će ovo poboljšati regionalne veze i ojačati ekonomiju BiH, Srbije i cele regije“, dodala je Turković.

Ona je naglasila da Turska ima stabilizujuću i vrlo konstruktivnu ulogu u regionu, izrazivši uverenje da stabilnosti u celom regionu nema bez napretka i stabilnosti BiH.

Čavušoglu će se tokom boravka u Sarajevu takođe sastati sa članovima Predsedništva, predsedavajućim Saveta ministara, kao i predstavnicima parlamenta.