BiH tužioci razgovarali o onlajn trgovini decom i iskorištavanju dece

BiH tužioci razgovarali o onlajn trgovini decom i iskorištavanju dece

Godišnje stručno savjetovanje iz oblasti krivičnog prava, koje je završeno 9. oktobra 2019. godine, okupilo je tužioce iz cijele Bosne i Hercegovine. Tokom tri dana, održani su razgovori učesnika u okviru panela na teme korupcije i organizovanog kriminala, ratnih zločina, sprečavanja nasilja nad djecom u digitalnom okruženju, djece žrtava krivičnih djela, rodno zasnovanog nasilja, migracija i krivičnopravnog sistema.

Kako je saopšteno iz Minisje OSCE u BiH, panel o sprečavanju nasilja nad djecom u digitalnom okruženju je bio prilika tužiocima i policijskim stručnjacima da se upoznaju sa predmetima trgovine ljudima počinjene putem informaciono-komunikacionih tehnologija, poput društvenih mreža. Takođe je pružio priliku za diskusiju u okviru koje su razmatrani izazovi u procesuiranju takve vrste predmeta.

Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i rukovodilac Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, naglasila je da se kroz primjenu novih istražnih tehnika krivična djela trgovine ljudima na internetu mogu efikasnije suzbijati.

„Trgovci ljudima koriste različite metode za vrbovanje i iskorištavanje žrtava. Adekvatan odgovor na ovu vrstu kriminaliteta zahtijeva korištenje najnovijih istražnih tehnika, digitalnih forenzičkih alata i elektronskih dokaza,“ rekla je Tadić.

Boris Topić, službenik za borbu protiv trgovine ljudima pri Misiji OSCE-a u Bosni i Hercegovini naglasio je da se u digitalizovanom svijetu, potencijal za vrbovanje i iskorištavanje žrtava trgovine ljudima sve više povećava.

„Trgovci ljudima sve češće koriste modernu tehnologiju kako bi izbjegli da budu otkriveni. Stoga je od ključne važnosti da svi koji se bave ovom oblašću posjeduju znanje o elementima i metodama trgovine ljudima putem moderne tehnologije“, izjavio je Tadić.

Ovaj panel je održan uz podršku Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini, Međunarodne organizacije za migracije (IOM) i Međunarodnog foruma solidarnosti Emmaus, u okviru njihovih napora usmjerenih ka osposobljavanju nadležnih aktera da osiguraju djelotvorno procesuiranje predmeta trgovine ljudima./ibna