BiH: Tuzlanski aerodrom uveo “korona taksu”

BiH: Tuzlanski aerodrom uveo “korona taksu”

Međunarodni aerodrom Tuzla uveo je naknadu od jednog evra za sve putnike u odlasku u pokušaju da zaštiti radnike i putnike od koronavirusa, prenosi Ex-Yu Aviation.

Uplatu vrše putnici na šalteru za prodaju avionskih karata koji se nalazi u zoni obezbeđenja i kontrole pasoša. Aerodrom Tuzla saopštio je da je odluka donesena kako bi “se zaštitili putnici, osoblje aerodroma i sprečilo širenje Covid-19”. Finansije aerodroma Tuzla teško su pogođene naglim padom broja putnika i otkazivanjem brojnih linija Wizz Air-a. „Bili smo zatvoreni 75 dana i u tom periodu nismo imali prihoda. Već osećamo uticaje nagomilanih gubitaka. Nažalost, nismo uključeni ni u jedan vladin program koji predviđa pomoć ili subvencije za zaposlene ”, rekao je generalni direktor aerodroma Tuzla Esad Mujačić.

U ovom trenutku, Wizz Air, jedini korisnik aerodroma, planira da obustavi nekoliko linija iz Tuzle tokom predstojeće zimske sezone.

Aviokompanija će prekinuti usluge za Berlin, Keln, Baden Baden i Vaxjo tokom zimske sezone, sa planovima da ih obnovi krajem marta 2021. Usluge do Salzburga, Beča, Billunda i Friedrichshafena, koje su već obustavljene ali su trebale biti vraćene krajem oktobra, neće se vratiti na raspored do sledećeg marta kada počinje letnja sezona. Kao rezultat, Wizz Air će tokom zime obavljati letove iz Tuzle za Bazel, Dortmund, Han, Memmingen, Ajndhoven, Geteborg, Malme i Skavstu.

Wizz Air je prošle nedelje upozorio da bi njegov oporavak u industriji mogao da zastane jer upozorenja i ograničenja Covid-19 ometaju putovanja širom Evrope. Niskotarifna aviokompanija jedna je jedna od onih koje su se najbrže oporavile od sadašnje krize sa koronavirusom, trenutno leti na 80% prošlogodišnjeg kapaciteta. Međutim, podaci o prodaji karata pokazuju da je povećanje broja putovanja u Evropi počelo da posustaje u avgustu nakon jačih performansi u julu. Wizz Air je saopštio da je kapacitet od 80% najveći koliki bi mogao da bude u trenutnim okolnostima, a i taj kapacitet bi mogao ponovo da padne.

„Od sada ćete ili moći da zadržite liniju ili ćete se donekle smanjiti u kapacitetu“, rekao je izvršni direktor Jozsef Varadi.