BiH u 2019. godini

BiH u 2019. godini

Kako se 2019. godina bliži kraju, Bosna i Hercegovina prolazi kroz probleme koji se, nažalost, neće završiti u novogodišnjoj noći.

Migrantska kriza, povratak boraca ISIL-a i civila iz Sirije, sporovi na najvišem političkom nivou, sve veći broj mladih koji napuštaju državu … samo su neki od problema koji su obeležili ovu godinu.

Činjenica je da BiH nema rešenje za veliki broj migranata koji pokušavaju doći do zemalja EU. Istočna državna granica, sa Srbijom, puna je rupa i Granična policija nema dovoljno službenika koji bi ih pokrivali. Međutim, ne postoji tačan broj migranata koji su ušli u zemlju preko ilegalnih graničnih prelaza, ali procene govore da je njihov broj veći nego godinu dana ranije. U stvari, sve se procene baziraju na broju registrovanih imigranata; broj onih koji su zaobišli sve kontrole i ušli u EU kroz BiH nije poznat. Migrantska kriza imala je dve prekretnice ove godine. Prvo je otvaranje imigracionog kampa Vučijak, formiranog pod velikim pritiskom lokalnih građana koji su tvrdili da imigranti ulaze u njihove domove i provociraju ih. Lokalitet Vučijak bio je toliko loše izabran i organizovan da se glasno i jasno tražilo njegovo zatvaranje. Prebacivanje imigranata iz Vučijaka u naselja u blizini Sarajeva zapravo je bila druga prekretnica u ovom slučaju.

Jedna od stvari koju treba upamtiti u ovoj godini je dolazak prve grupe građana BiH iz Sirije. Devet članova grupe bili su borci ISIL-a, a ostali su žene i deca. Grupa je provela nekoliko meseci u kurdskom zatvoru u Siriji, a njihov transport u BiH nekoliko puta je odložen zbog događaja u Siriji. Sledeće godine BiH može očekivati da će se s ratišta na Bliskom Istoku vratiti još više građana, neki kažu da ih ima i do 200.

Politički sporovi nisu nešto novo u BiH, ali 2019. će se sigurno pamtiti kao jedna od najneobičnijih godina u istoriji države. Kroz ovu godinu, zajedno sa sporovima između različitih nacionalnih grupa, eskalirali su sporovi unutar tih nacionalnih grupa. Najočitiji dokaz za to je događaj u Narodnoj skupštini Republike Srpske kada je ministar unutrašnjih poslova, Dragan Lukač, udario poslanika opozicije, Draška Stanivukovića, u lice. Stanivuković je čitav dan provocirao poslanike vladajuće stranke i članove Vlade, ali fizički kontakt, u ovom slučaju, bio je neprihvatljiv.

Ali, ima i nekoliko dobrih stvari koje treba zapamtiti u 2019. Na primer, nakon više od godinu dana od kada su u BiH održani izbori, političari su se složili da deblokiraju uspostavljanje Saveta ministara BiH. Čitava godina potrošena je u pregovorima o Godišnjem nacionalnom programu (ANP), koji se smatrao korakom bližim NATO-u, i imenovanju predsedavajućeg Saveta ministara. Skoro na kraju godine, kada je bilo očigledno da su sva dodatna odlaganja kontraproduktivna, lideri političkih stranaka i članovi Predsedništva BiH složili su se o ovom važnom pitanju. Ipak, postavlja se pitanje: zašto to nisu učinili ranije?

Federacija BiH je još uvek bez Vlade i čini se da će ovo pitanje čekati veliki dio naredne godine kako bi bilo rešeno.

Još jedan pozitivan događaj bila je prva Parada ponosa ikad u BiH. Ova država je bila poslednja u regionu koja je organizovala ovakav događaj. Srećom, događaj je protekao mirno i bez problema./ibna