BiH: U Banja Luci protest protiv novih mera

BiH: U Banja Luci protest protiv novih mera

Nakon stupanja na snagu novih mera protiv koronavirusa u Republici Srpskoj, u ponedeljak ujutro velika grupa ugostiteljskih radnika i radnika iz drugih zatvorenih preduzeća okupila se na protestima u centru Banjaluke, glavnog grada RS i drugog po veličini grada u Bosni i Hercegovini.

Mere, prihvaćene na zasedanju Kriznog štaba u nedelju, uključuju zabranu rada barova i restorana, frizerskih salona, tržnih centara i nekoliko drugih kategorija objekata u kojima se okupljao veći broj ljudi. Osnovne, srednje škole i univerziteti u Republici Srpskoj započeli su sa internetskom nastavom.

Mere se uvode jer se cela regija suočava sa dramatičnim skokom novih slučajeva koronavirusa, a medicinsko osoblje upozorava na moguće posledice.

Nove mere u ovom delu Bosne i Hercegovine takođe uključuju zatvaranje bazena, spa i wellness centara, kladionica i drugih preduzeća u kojima je neizbježan direktan kontakt, na sedam dana.

Međutim, nove mere izazvale su nezadovoljstvo uglavnom ugostiteljskih radnika koji će, kako su rekli, pretrpeti veliki gubitak i neće moći da se oporave. Nekoliko desetina njih okupilo se u Banjaluci kršeći epidemiološke mere zabrane javnog okupljanja.

„Želimo da radimo“, skandirali su dok ih je policija sprečavala da dođu do Palate Republike Srpske, sedišta predsednika entiteta.

Vladan Šurlan, član Upravnog odbora Udruženja poslodavaca u ugostiteljstvu i turizmu “Horeca RS”, rekao je novinarima da ugostitelji nemaju ništa protiv odluke Kriznog štaba RS, ali da se bore da prehrane svoje porodice.

“Svaka zemlja u kojoj je uvedena blokada subvencioniše svoju ekonomiju. U našoj zemlji pati samo realni sektor”, istakao je Šurlan.

“Na početku pandemije u ugostiteljstvu je bilo 14.000 zaposlenih, a sada ih je nešto više od 10.000. Neophodno je da što pre sednemo sa predstavnicima resornih ministarstava i nađemo rešenje” naglasio je Šurlan.

Ali, situacija sa pandemijom koronavirusa u BiH daleko je od dobre. Zemlja se bori za vakcine, a prava, masovna vakcinacija nije ni na pomolu. Zdravstveni sektor je blizu tačke pucanja u oba entiteta, Republici Srpskoj i Federaciji BiH. Broj novozaraženih i smrtnih slučajeva raste svakodnevno. Zbog toga su zdravstveni radnici razočarani protestom i pozvali one koji žele da otvore restorane i druga mesta da im se pridruže u bolnicama.

„Često smo dolazili u iskušenje da dođemo na protest ispred vašeg preduzeća gde su prekršene (protivepidemijske) mere – zabave u barovima, gosti bez maski, bez distance i slično, ali nismo imali vremena jer smo radili, morali smo spasavati živote“, navodi se u pismu koje su potpisali zaposleni u Univerzitetskom kliničkom centru Banja Luka.

Takođe su rekli da su gotovo popunjeni do kraja, jer je više od polovine od trenutno 421 hospitalizovanog pacijenta povezano na podršku kiseonikom.

„Zdravstveni radnici su pred kolapsom, a bolnice su gotovo popunjene do kraja. Medicinsko osoblje još jednom pokušava da upozori na ozbiljnost ove situacije i na činjenicu da bismo, ukoliko se novi slučajevi i dalje povećavaju, mogli doći u situaciju da medicinski tretman ne može biti obezbeđen na adekvatan način kako za Covid, tako i za one koji nisu Covid pacijenti”, navodi se u pismu.

Sličan protest ali manjeg obima održan je i u Istočnom Sarajevu i protekao je mirno.