BiH: U Republici Srpskoj smanjen broj krivičnih dela

BiH: U Republici Srpskoj smanjen broj krivičnih dela

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je danas u Istočnom Sarajevu da je u prvih šest meseci ove godine ukupan broj krivičnih dela u RS smanjen, ali da je broj ilegalnih migranata u odnosu na isti period lani povećan za gotovo 70 odsto.

“Ukupan broj krivičnih dela smanjen je za 10,5 odsto u odnosu na isti period 2019. godine, pri čemu je povećan broj njihove ukupne rasvetljenosti”, rekao je Lukač, koji je predsedavao sednicom proširenog kolegijuma ministra unutrašnjih poslova RS na kojem su razmatrani izveštaj o radu Ministarstva unutrašnjih poslova RS i bezbednosna situacija u RS u prvoj polovini godine.

Lukač je naveo da su imovinska krivična dela smanjena za 16,2 odsto, a posebno je istakao smanjenje razbojništava za 68 odsto.

On je dodao da je broj teških krađa smanjen za 21,3 odsto, krađa za 8,1 odsto, a otuđenja vozila za 65,7 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“Broj krivičnih dela protiv života i tela smanjen je za 23,7 odosto”, istakao je Lukač.

Navodeći da je u vezi sa zloupotrebom droge broj krivičnih dela porastao za 23,9 odsto, a broj prekršajnih prijava za 6,3 odsto, Lukač je konstatovao da je to rezultat intenzivnog rada policije.

Govoreći o stanju ilegalnih migracija, Lukač je istakao da su policijski službenici MUP-a na teritoriji Republike Srpske za prvih šest meseci ove godine evidentirali 4.986 migranata što je za 69,2 odsto više nego u prošloj godini u istom periodu.

On je podsetio da su oni ilegalno prešli granicu i da većina nema dokumente, zbog čega je teško utvrditi njihov identitet.

On je zahvalio dosadašnjem direktoru Policije Republike Srpske Darku Ćulumu koji je imenovan za novog direktora Agencije za istrage i zaštitu /SIPA/ na uspešnoj saradnji i radu koji je proveo u MUP-u Srpske.

“Siguran sam da ćemo sa Ćulumom na čelu Sipe nastaviti uspešnu saradnju između MUP-a i Sipe, da će ona biti na mnogo višem nivou nego prethodnih godina jer je riječ o čoveku koji zna kako funkcioniše MUP Republike Srpske i bezbednost u BiH i sigurno ćemo doprineti bezbednosti građana u Republici Srpskoj i BiH”, dodao je Lukač.

Ćulum je rekao da je današnji kolegijum bio prilika da zahvali svima sa kojima je sarađivao.

“Radili smo u interesu svih građana. Nastaviću da sarađujem i sa Lukačem, svim načelnicima i policijskim agencijama u BiH”, rekao je Ćulum.