BiH: U RS porast a u F BiH smanjenje broja novih slučajeva

BiH: U RS porast a u F BiH smanjenje broja novih slučajeva

Kako Republika Srpska beleži porast broja zaraženih od koronavirusa, zvaničnici su zabrinuti i traže način kako da prekinu ovaj negativni trend koji sprečava veće ublažavanje zaštitnih mera.

Veći broj slučajeva se pojavio pre nekoliko dana a danas je zabeleženo 69 novih slučajeva. Mnogi građani su uvereni da je to povezano sa proslavom Vaskrsa kada policija nije bila u stanju da spreči velika okupljanja i liturgije. Ali, kako kažu stručnjaci, za to nema medicinskog dokaza.

U svakom slučaju, Republika Srpska će zadržati policijski čas i vanredno stanje još nekoliko dana.

Istovremeno, u Federaciji BiH, drugom bosanskohercegovačkom entitetu, u toku je ublažavanje mera zaštite.

“Rezultati koji su dosad postignuti u borbi protiv koronavirusa nas čine zadovoljnim, ali i opreznim jer u narednom periodu je potrebno daljnje praćenje,” izjavio je danas član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje Goran Čerkez.

Započela je liberalizacija mera, dodao je Čerkez, ali će se u narednom periodu morati pratiti kako se to odražava na broj novih pozitivnih slučajeva.

– Ono što je sigurno je da epidemija nije gotova i sigurno da će biti i dalje obolevanja, međutim to će biti nadamo se, kontrolisano, a to pre zavisi od svih nas, koliko poštujemo poznate mere – socijalnu distancu, nošenje maske i rukavica, te pranje ruku. Moramo postati svesni da živimo drugačiji način života nego što smo dosad živjeli. Danas je dan bez ijednog pozitivnog slučaja, veći je broj oporavljenih i to je sve rezultat mera,” istakao je Čerkez prilikom obraćanja iz Vlade Federacije BiH.

Prema izvršenim analizama i poređenjima, kako je dodao, kada se uzme u obzir broj pozitivnih na milion stanovnika, BiH je tu praktično odmah iza Crne Gore sa pokazateljem 56, dok Crna Gora ima 51,3 pozitivna na milion stanovnika. Ukoliko se uzme u obzir broj umrlih, BiH ima 2,26 smrtnost, s tim da je u Federaciji BiH smrtnost na milion stanovnika 1,51, dok je u RS 3,57. U poređenju sa nekim evropskim zemljama, broj umrlih je izuzetno visok i puno veći nego što je u BiH.

Čerkez je kazao da će se sa liberalizacijom ići postepeno i već ove nedjelje se razmatraju određene mere, pa se očekuje da vrlo brzo počne raditi gradski prevoz, vrtići… Čerkez je ponovno naglasio važnost pridržavanja mera jer ćemo u tom slučaju, kako je rekao, imati dinamiku koja se očekuje, odnosno vraćanje u velikoj meri normalnom životu već do kraja maja, tako bi u juni ušli rasterećeniji ali vrlo oprezni.

“Poslodavce posebno molimo da vode brigu, budu odgovorni, da ne puštaju u svoje radnje i objekte osobe koje ne nose zaštitu jer i oni su za to odgovorni. Stoga molimo veću pažnju svih subjekata i ljudi u narednom period,” naglasio je Čerkez.