BiH: Udruženja žrtava iz Srebrenice planiraju tužiti Zlatnu Zoru

BiH: Udruženja žrtava iz Srebrenice planiraju tužiti Zlatnu Zoru

Udruženja preživelih genocida u Srebrenici planiraju da tuže članove grčke krajnje desničarske stranke Zlatna zora i sve grčke dobrovoljce koji su, kako su tvrdili, učestvovali u ratnim zločinima koji su se dogodili u ovom gradu na istoku Bosne i Hercegovine 1995. godine.

Kako prenosi RFE, tokom rata u BiH pripadnici Zlatne zore bili su među grčkim dobrovoljcima koji su se borili zajedno sa Vojskom Republike Srpske, a neki su navodno bili prisutni u Srebrenici u periodu kada je ubijen veliki broj Bošnjaka.

„Postoji mnogo dokaza da su učestvovali u Srebrenici. Postoje fotografije ”, rekla je šefica udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić za RFE.

Izgubila je sina i muža u genocidu u Srebrenici. Ona je rekla da grčki dobrovoljci koji su učestvovali u masakru nakon pada Srebrenice 1995. godine nikada nisu izvedeni pred lice pravde.

Šefica udruženja Žena Srebrenice Nura Begović, koja je u genocidu izgubila 16 članova porodice, rekla je da je Srebrenica u jednom trenutku čak imala i “Ulicu grčkog prijateljstva”. Davne 1996. godine, godinu dana nakon završetka rata, lokalna skupština u gradu, sastavljena samo od Srba, nazvala je ulicu tako – ali ulica je kasnije preimenovana 2000. godine, objasnila je ona.