BiH: Uhapšen premijer Federacije BiH i još dve osobe

BiH: Uhapšen premijer Federacije BiH i još dve osobe

Državna agencija za istrage i zaštitu BiH (SIPA) ispitala je premijera FBiH, Fadila Novalića, bivšeg šefa Uprave za civilnu zaštitu FBiH, Fahrudina Solaka i vlasnika kompanije Srebrena Malina, Fikreta Hodžića zbog kontroverznog vladinog ugovora dodeljenog kompaniji koja se bavi uzgojem malina za nabavku respiratora koji nisu pogodni za lečenje COVID-19.

Prema SIPA-i, svi su ispitivani u četvrtak uveče i čekaju odluku Suda o pritvoru.

Slučaj je izazvao interesovanje i pokrenuo gomilu pitanja o korupciji kada je Srebrena Malina, kompanija za preradu voća koja se nikada ranije nije bavila medicinskom opremom, dobila vladin ugovor za nabavku 100 respiratora iz Kine za 10,5 miliona KM (oko 5,3 miliona evra).

Problem je postao još veći kada su stručnjaci otkrili da ventilatori „nisu ni zadovoljili minimalne karakteristike neophodne za adekvatan tretman pacijenata u jedinicama intenzivne nege, među kojima su bolesnici sa COVID-19“.

Hodžić je TV voditelj i vlasnik kompanije “Srebrna malina”. Njegova kompanija dobila je dozvolu Agencije za kontrolu lekova za uvoz respiratora iz Kine mesec dana nakon što je sa Civilnom zaštitom Federacije BiH potpisao sporazum o nabavci opreme.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić rekao je medijima u petak ujutro da ova institucija “intenzivno radi na ovom slučaju”, ali bez dodatnih detalja. SIPA takođe nije komentarisala slučaj./ibna