BiH: Ujedinjenoj Srpskoj zabranjen izlazak na izbore

BiH: Ujedinjenoj Srpskoj zabranjen izlazak na izbore

Centralna izborna komisija BiH poništila je odluku o verifikaciji učešća stranke Ujedinjena Srpska na predstojećim izborima. Odluka je doneta kao rezultat video spota ove stranke u kojem trojica mladića (Bošnjak, Albanac i Hrvat) govore kako su “rešavali Srbe” u svojim zemljama. Dolazi jedan krupan čovek i govori im da je Republika Srpska ujedinjena i ta trojica u panici istrčavaju iz kafića.

Predsednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je za SRNA da je odluka Centralne izborne komisije neodrživa i da će se stranka žaliti Sudu BiH na ovu odluku.

„Ovo je paraobaveštajna igra po nalogu Demokratske fronte i SDA. Odluka je neodrživa i sve će biti zakonski razjašnjeno vrlo brzo. Članovi CIK-a ne znaju kako da sprovedu izbore i pokušavaju da skrenu pažnju sa svoje nesposobnosti stvaranjem skandala“, rekao je Stevandić.

Rekao je da je član CIK-a Suad Arnautović pokazao da pripada paraobaveštajnim strukturama i da se sve radilo po njihovom naređenju.

„Ovde se radi o paraobaveštajnim strukturama koje preuzimaju pravosudne nadležnosti, jer ne postoji presuda koja se odnosi na govor mržnje niti odluka ombudsmana za ljudska prava. Postoji samo paraobaveštajna struktura koja je aktivna u CIK-u i postavlja se pitanje da li se direktor OBA (Obaveštajno-bezbednosna agencija) Osman Mehmedagić Osmica osvećuje za diplomu ili se SDA osvećuje,” rekao je Stevandić.

Smatra da DF, Mehmedagić i SDA pokušavaju da nametnu nekakav boljševički sistem BiH.

„Ovde se radi o diskriminaciji jednog od naroda i njegovih legitimnih političkih predstavnika, koja je neodrživa“, rekao je Stevandić.

CIK BiH poništio je odluku o verifikaciji učešća Ujedinjene Srpske na izborima i kaznio Stevandića sa 10.000 KM.

Odluka je donesena nakon što je ova politička stranka emitovala video zapis koji, prema CIK-u, krši Izborni zakon BiH.

Stevandić je bio član Srpske demokratske stranke, ali je promenio svoj politički kurs, napustio SDS, osnovao stranku Ujedinjena Srpska i otišao u koaliciju sa strankom Milorada Dodika, SNSD. Dodik je rekao da odluka CIK-a nije zasnovana na zakonu i da će u slučaju da i nakon žalbe Ujedinjenoj Srpskoj bude zabranjeno učešće na izborima, svojim koalicionim partnerima predložiti bojkot lokalnih izbora.