BiH ukinula dozvole boravka za četiri državljana Turske

BiH ukinula dozvole boravka za četiri državljana Turske

Ministarstvo bezbednosti Bosne i Hercegovine poništilo je dozvolu boravka za četiri državljana Turske i sada će slučaj biti prosleđen Sudu BiH, koji će doneti konačnu odluku.

Oni se suočavaju sa mogućnošću deportacije u Tursku, gde će, navodno, biti pod istragom zbog članstva u pokretu Fethullaha Gulena. Među njima je i profesor Ali Lafcioglu, koji je radio u školi Bosna Sema. Godinama živi u Sarajevu, a matematiku je predavao mnogim generacijama učenika. Zanimljivo je da je bio kandidat za „Nagradu grada Sarajeva“ i imao je podršku mnogih međunarodnih i lokalnih institucija. Ali, iznenada je nestao sa liste kandidata bez ikakvog objašnjenja.

Odluka Ministarstva bezbednosti o dozvoli boravka, prema medijskim izveštajima, usledila je kao rezultat posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Sarajevu, ranije ove godine. Na sastanku je, prema tim izveštajima, izneo spisak osoba koje Turska smatra “gulenistima”, članovima organizacije Fethullah Gulen. Erdogan krivi ovu organizaciju za pokušaj puča pre tri godine. Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, potvrdio je u to vreme da Erdogan ima “neke zahteve”. Mediji spekulišu da je Erdogan uputio jasnu poruku institucijama BiH – Turska će graditi autoput Beograd – Sarajevo, ali osobe s liste moraju biti isporučene Turskoj.

Ali, postupak nije bio lak i jednostavan. Prvo, turske vlasti su poništile pasoše nekoliko turskih državljana koji žive u BiH i o toj odluci su obavestili Službu za poslove sa strancima BiH. Potom im je Služba BiH dala razuman rok za dobijanje novih dokumenata, ali oni to nisu učinili. Služba BiH je takođe potvrdila da “nema informacije da turski državljani kojima su oduzete dozvole za privremeni boravak predstavljaju bezbednosnu prijetnju Bosni i Hercegovini”.

Advokat Nedim Ademović rekao je da će državni sud odlučiti o tome da li su vlasti BiH postupile zakonito ili ne. „Nastavićemo do kraja u ovom procesu i po potrebi se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava. Uveren sam da će BiH, ukoliko se ne isprave greške Ministarstva bezbednosti BiH, biti osuđena pred međunarodnim sudovima “, rekao je on.

Takođe je dodao da je nekoliko turskih državljana s Erdoganove liste već napustilo BiH zbog straha da će Ankara staviti Sarajevo pod jači pritisak da ih izruči. Prema njegovim rečima, niko od njegovih klijenata nije učestvovao u pokušaju puča 2016. godine./ibna