BiH: UNHCR donirao opremu učenicima i mladim izbeglicama i tražiteljima azila

BiH: UNHCR donirao opremu učenicima i mladim izbeglicama i tražiteljima azila

Zahvaljujući Evropskoj uniji, Agencija UN-a za izbeglice UNHCR, kroz svoju partnersku organizaciju BHWI Foundation, distribuirala je tokom prve polovine septembra IT opremu i školski pribor učenicima i mladima koji su izbeglice i tražitelji azila u Bosni i Hercegovini, sa ciljem poboljšanja pristupa obrazovnim materijalima i mrežnim alatima za neformalno obrazovanje.

„Ova vredna donacija, laptop koji sam dobio, pomoći će mi da pohađam kurseve koje Coursera nudi za izbeglice. Poznavanje arapskog, engleskog i lokalnog jezika omogućilo mi je da nađem posao u BiH, ali bih želeo naučiti više jezika jer sam primetio da sam dobar u tome”, rekao je Saifeddin, mladić iz Sirije koji ima subsidijarnu zaštitu u Bosni i Hercegovini.

„Želim da naučim više o grafičkom dizajnu. To je zanat koji zahteva kvalitetnu IT opremu i softver, a ovaj laptop koji sam danas dobio pomoći će mi da steknem veštine grafičkog dizajna“, rekao je Omar, još jedan mladić iz Sirije sa statusom supsidijarne zaštite.

UNHCR-ov Izveštaj o obrazovanju za 2021. godinu, objavljen prošle nedelje, navodi da su efekti pandemije COVID-19 bili problematični za svu decu, ali za mlade izbeglice-koje se već suočavaju sa značajnim preprekama pri ulasku u školu-to bi moglo da umanji sve nade u sticanje potrebnog obrazovanja.

U skoro svakoj zemlji stopa upisa izbeglica je znatno niža od stope dece u zajednici domaćinu. Podaci takođe pokazuju da su od marta 2019. do marta 2020. bruto stope upisa izbeglica na osnovnom nivou iznosile 68 posto.

Upis u visoko obrazovanje bio je 5 odsto u 2020. godini, što je povećanje od 2 boda u odnosu na prethodnu godinu i povećanje koji predstavlja transformacionu promenu za hiljade izbeglica i njihovih zajednica. To je povećanje koje takođe nudi nadu i ohrabrenje mlađim izbeglicama koje se suočavaju sa zastrašujućim izazovima u pristupu obrazovanju.

UNHCR-ov partner BHWI nastaviće pružati psihosocijalnu podršku u integraciji roditelja i dece koja traže azil, izbeglica sa priznatim statusom i onih sa supsidijarnom zaštitom, naglašavajući obrazovanje i sticanje novih veština i znanja.

Ove aktivnosti su sprovedene uz podršku Instrumenta Evropske unije za doprinos stabilnosti i miru kroz zajednički projekat UNHCR/IOM-a „Jačanje socijalne kohezije u zajednicama koje ugošćuju ljude u pokretu“.