BiH: UNICEF podržava kampanju #OdgovornoiTokomLjeta

BiH: UNICEF podržava kampanju #OdgovornoiTokomLjeta

Kampanja #OdgovornoiTokomLjeta, koju je pokrenula Regionalna kancelarija SZO za Evropu u partnerstvu sa UNICEF-om za Evropu i centralnu Aziju, ima za cilj podršku procene rizika koji predstavljaju intenzivnija putovanja i masovna okupljanja, uz preduzimanje svih mera predostrožnosti, saopštila je Delegacija UN u BiH.

Sa prvim prijavljenim slučajevima Delta varijante u BiH, budnost i opreznost moraju ostati na visokom nivou kako bi se izbegao veći broj zaraženih i hospitalizovanih slučajeva. Zbog toga je korištenje svih raspoloživih alata za sprečavanje transmisije od suštinskog značaja: prilagođeno i dosledno praktikovanje svih mera, u kombinaciji sa podjednakim udelom imunizacije.

Prema rečima dr. Fabia Scano, vršioca dužnosti šefa Kancelarije SZO za Bosnu i Hercegovinu, kampanjom se promoviše niz jednostavnih, ali efikasnih mera koje građani Bosne i Hercegovine mogu preduzeti u cilju smanjenja rizika od infekcije virusom COVID-19:

“Ako želite da putujete, razmislite da li je to nužno. Ako se ipak odlučite za putovanje, uradite to bezbedno. Nije trenutak da zanemarimo zaštitu. Ono što je zaista ključno je da Bosna i Hercegovina nastavi da ima nizak nivo transmisije virusa COVID-19 uz poštovanje svih propisanih mera. Svako od nas pojedinačno mora u ovome da dadne svoj doprinos držanjem distance, nošenjem maske, provetravajem zatvorenih prostora i izbegavanjem prenatrpanih prostorija. Sve ove mere dovode do smanjenja transmisije i one se moraju i dalje provoditi. To je ono što #OdgovornoiTokomLjeta podrazumeva i što smanjuje rizik od zaraze”.

Krajem leta, vlasti će se baviti planiranjem bezbednog povratka dece i mladih u škole i na fakultete. Dr Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, ukazala je na vezu između odgovornog ponašanja i ponovnog otvaranja škola:

“Izvanredno je da možemo videti da je broj slučajeva, kao i smrtnih ishoda trenutno mali, ali borba još uvek nije završena. Na nesreću, virus ne ide na letnji raspust i, prema tome, moramo se ponašati odgovorno. Svako od nas može da dadne svoj doprinos odgovornim i bezbednim ponašanjem. Ovo će pomoći i nama i našoj deci da se vratimo normalnom životu. Nastavićemo da radimo sa našim partnerima i vlastima na tome da osiguramo bezbedno ponovno otvaranje škola krajem leta”.

Iako se sve veći broj ljudi vakciniše i dolazi do ublažavanja određenih javnozdravstvenih mera, još uvek nije vreme da zanemarimo zaštitu s obzirom da pandemija još uvijek nije prošla. Sada je vrijeme za #OdgovornoiTokomLjeta.