BiH: Unsko-sanski kanton zabranio prevoz i kretanje migranata

BiH: Unsko-sanski kanton zabranio prevoz i kretanje migranata

Komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona je zajedno s Operativnom grupom donio naredbu o zabrani prevoza migranata u ovaj kanton.

Rečeno je da će autobusi koji budu prevozili migrante biti zaustavljeni na ulazu u Unsko-sanski kanton. Ova odluka donesena je na današnjoj sednici Operativne grupe za pitanje migracija u ovom kantonu.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je objasnio da je ova mera zabrane prevoza, ali i kretanja migranata u suštini povezana i s epidemiološkom krizom, a odluku je Operativna grupa donela zajedno s Kriznim štabom USK.

Osim što je zabranjen prevoz migranata ka i unutar kantona svim prevoznim sredstvima, zabranjeno je i njihovo kretanje peške kao i izlazak migranata izvan prihvatnih centara.

Građani ovog kantona već neko vreme upozoravaju da su na ivici strpljenja kada je reč o migrantskoj krizi. Zbog toga pokušavaju preuzeti stvari u svoje ruke, odnosno samoorganizovati se kako bi čuvali “granice kantona” i sprečili prevoženje ilegalnih migranata.

Da je situacija ozbiljna potvrdili su na sastanku direktor Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH Darko Ćulum i direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić, koji je naglasio da je povećan prilov migranata u BiH te je istakao da je Služba u ovoj godini registrovala više od 10.000 migranata.

Sagovornici su se saglasili da je pitanje povećanog priliva ilegalnih migranata jedan od ključnih bezbednosnih izazova za BiH, te da je potrebno zajedničko delovanje svih agencija za sprovođenje zakona, saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima.

U proteklom periodu Služba za poslove sa strancima identifikovala je 20 migranata za koje je utvrđeno da mogu predstavljati pretnju javnom poretku i bezbednosti BiH, te ih je, u saradnji sa SIPA, locirala i stavila pod nadzor u Imigracioni centar.