BiH: UO PIC osudio ideju “mirnog razlaza” u državi

BiH: UO PIC osudio ideju “mirnog razlaza” u državi

Upravni odbor Saveta za provođenje mira (UO PIC) na “najstrožiji mogući način” osudilo je trenutni politički diskurs u čijem centru se nalazi tzv. “mirna disolucija” Bosne i Hercegovine, saopšteno je iz Kancelarije visokog predstavnika u BiH.

Sa izjavom se, kao što je već uobičajeno, nije složio predstavnik Ruske Federacije.

U izjavi se navodi da UO PIC posebno osuđuje konkretne korake koje čine predstavnici Republike Srpske i nosioci funkcija na državnom nivou u pravcu pregovora o razdruživanju, uključujući osnivanje pregovaračkih timova i zagovaranje raspada zemlje putem kampanje oglašavanja na internetu.

“UO PIC je ranije naglasio da neodgovorna i razdorna  retorika i aktivnosti destabilišu zemlju i skreću pažnju sa stvarnog posla koji lideri ove zemlje trebaju uraditi na izgradnji poverenja i zaživljavanju vladavine prava te provođenju izbornih i ekonomskih reformi u korist svih građana. Nesigurnost i nestabilnost, i posledična potreba za stalnom međunarodnom supervizijom stvarna su cena koju plaćaju građani dok se njihovi lideri bave jalovim poslovima,” ističe se u izjavi.

UO PIC je ponovo potvrdio svoju nedvosmislenu privrženost teritorijalnom integritetu i strukturi Bosne i Hercegovine kao jedinstvene, suverene države, koja se sastoji od dva entiteta, i u kojoj su sva tri konstitutivna naroda, Ostali i svi građani jednaki, te podvlači da entiteti nemaju pravo na otcepljenje od BiH i pravno postoje isključivo na osnovu Ustava BiH.

“Teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine zagarantovan je Opštim okvirnim sporazumom za mir i međunarodnim pravom, i njena unutrašnja struktura se jedino može menjati u skladu sa Ustavom BiH, koji sve strane i dalje moraju u potpunosti poštovati. Stalna zapaljiva retorika, aktivnosti koje imaju za cilj disoluciju ili secesiju, te druge tvrdnje koje se odnose na prekrajanje granica predstavljaju ozbiljnu pretnju za mir i stabilnost, te kao takve podrivaju Opšti okvirni sporazum za mir. Retorika kojom se dovodi u pitanje postojanje bilo kojeg od entiteta ili referenca na potencijal za rat je isto tako destabilizirajuća i neprihvatljiva,” naglašava UO PIC u izjavi.

Dodaje se da “stanovnici Bosne i Hercegovine žele da njihovi politički lideri i predstavnici prestanu sa ovom opasnom retorikom i da se umesto toga fokusiraju na hitnu borbu protiv pandemije Covida-19, jačanje vladavine prava i provođenje ekonomskih i drugih reformi koje bi pokrenule ovu zemlju napred na njenom evropskom putu, na koji su se svi više puta obavezali”.