BiH: UO PIC traži više političke akcije

BiH: UO PIC traži više političke akcije

Politički direktori Upravnog odbora Saveta za provođenje mira (Peace Implementation Council – PIC) sastali su se putem video-linka 2. i 3. juna 2020. godine kako bi razmotrili stanje provođenja Opšteg okvirnog sporazuma za mir, koji i dalje predstavlja temelj za stabilnu, sigurnu i prosperitetnu Bosnu i Hercegovinu (BiH).

U komunikeu izdatom nakon sastanka bez saglasnosti Ruske Federacije, Upravni odbor PIC-a podsetio je sve strane na obavezu da u potpunosti poštuju Mirovni sporazum, sve njegove anekse i odluke visokog predstavnika. Upravni odbor je još jednom potvrdio svoje neupitno opredelenje za teritorijalni integritet i temeljnu strukturu BiH kao jedinstvene i suverene države, koja se sastoji od dva entiteta. Upravni odbor je ponovio da entiteti nemaju pravo na otcepljenje od BiH i da oni pravno postoje samo na osnovu Ustava BiH.

Upravni odbor PIC-a pozvao je organe vlasti BiH/političke i institucionalne lidere da bez daljnjih odlaganja krenu s rešavanjem sledećih prioriteta:

– Pripreme i usvoje akcioni plan za 14 ključnih prioriteta iz mišljenja Evropske komisije i započnu njegovu implementaciju. Pripreme metodologiju Programa integrisanja BiH u Evropsku uniju.

– Imenuju novu Vladu Federacije, kao i vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona i Kantona 10, koje su još uvek neimenovane, a ovi kantoni funkcionišu s vladama iz prethodnih mandata koje su na vlasti više od godinu i po nakon održavanja opštih izbora u oktobru 2018. godine, i popune upražnjene pozicije na svim nivoima vlasti, uključujući i pravosuđe i ključne državne agencije.

– Pripreme i provedu lokalne izbore u celoj zemlji, obezbeđujući njihovo provođenje na slobodan, pošten i siguran način u skladu s evropskim standardima. Uzdrže se retorike koja poziva na podele i destabilizaciju tokom predizborne kampanje za lokalne izbore 2020. godine, i da se umesto toga fokusiraju na izazove s kojima se suočavaju organi na lokalnom nivou vlasti, a koji utiču na život i egzistenciju građana.

– Postignu dogovor o izbornim pravilima za Mostar, koji mora ostati jedinstveni grad. Ova se situacija mora odmah rešiti i to nezavisno ostalim nerešenim pitanjima.

– Provedu presudu u predmetu Sejdić/Finci, kao i s tim povezane odluke Evropskog suda za ljudska prava, što je i dalje neispunjena obaveza nakon više od deset godina, i suzdrže se od preduzimanja zakonodavnih ili političkih mera koje bi dodatno otežale provođenje ovih odluka.

– Jačaju saradnju između svih nivoa vlasti u BiH i obezbede odgovarajuća sredstva za rukovođenje migracijama, što su isključive nadležnosti države, te podele teret obezbeđenja smeštaja za migrante. U skladu s međunarodnim pravom, restriktivne mere kojima se ograničava kretanje migranata moraju biti ukinute.

Upravni odbor PIC-a pozdravio je napore vlasti na svim nivoima u borbi protiv pandemije COVID-19, koji su doprineli sprečavanju širenja pandemije i minimizovanju broja smrtnih slučajeva. Stavljanjem po strani aktuelnih političkih nesuglasica, funkcionisanje institucija zaduženih za donošenje odluka na državnom nivou imalo je ključnu ulogu u borbi protiv pandemije. Upravni odbor PIC-a želi pohvaliti građane BiH za suočavanje s ovim vanrednim okolnostima uz značajan stepen discipline, solidarnosti i jedinstva, te izražava svoje saučešće porodicama koje su tokom pandemije izgubile svoje najmilije. Upravni odbor PIC-a pozdravio je ukidanje vanrednog stanja u entitetima i Brčko Distriktu i vraćanje vlada i skupština radnim aktivnostima u skladu s uobičajenim procedurama. Upravni odbor PIC-a poziva organe vlasti na svim nivoima da koordinišu svoje napore u cilju ekonomskog oporavka cele BiH, te pozdravlja odluku Saveta ministara BiH od 2. juna o raspodeli zajma od 330 miliona evra Međunarodnog monetarnog fonda u skladu sa postojećim dogovorom.

“U ovom kontekstu, Upravni odbor PIC-a poziva na transparentnost i odgovornost prilikom trošenja javnih sredstava i međunarodne pomoći u svakom momentu, a posebno tokom krize. Od suštinskog značaja je da se koordinišu aktivnosti s nadležnim organima na državnom nivou, kako bi se međunarodna pomoć dostavila na adekvatan i efikasan način. Upravni odbor PIC-a zabrinut je zbog izveštaja o sumnjivim nabavkama tokom trajanja pandemije u iznosima od nekoliko miliona konvertibilnih maraka javnih sredstava. Ovo se jednako odnosi na trošenje javnih sredstava poreskih obveznika, kao i na trošenje sredstava iz zajmova i grantova međunarodne zajednice. Upravni odbor PIC-a poziva organe vlasti na državnom nivou da prioritetno usvoje izmene i dopune Zakona o javnim nabavkama koje imaju za cilj bolje usklađivanje sa pravnom stečevinom EU (EU aquis) i da usvoje mere preporučene u Strategiji za razvoj sistema javnih nabavki za period od 2016. do 2020. godine. Upravni odbor PIC-a pozvao je sve nadležne agencije za provođenje zakona da istraže i krivično procesuiraju sumnjive slučajeve,” navodi se u saopštenju.

Upravni odbor PIC-a osuđuje stalne pretnje organa vlasti Republike Srpske da će se povući iz državnih institucija i blokirati procese donošenja odluka na državnom nivou. U tom pogledu, Upravni odbor PIC-a još jednom izražava svoju punu podršku radu Ustavnog suda BiH i njegovih sudija.

“Obeležavajući 25. godišnjicu genocida u Srebrenici, Upravni odbor PIC-a odaje počast žrtvama, preživelima i njihovim porodicama. Komemoracija ima za cilj da se setimo prošlosti i podsetimo na važnost mira u BiH i stalne potrebe suzdržavanja od neodgovorne, revizionističke retorike i retorike kojom se poziva na podele. Svi ratni zločini i zločini protiv čovječnosti počinjeni za vrijeme trajanja sukoba u BiH tokom 1990-ih ne smiju se zaboraviti ili negirati, a svi odgovorni moraju biti lišeni slobode i izvedeni pred lice pravde, dok se osuđeni ratni zločinci nikada ne smiju veličati,” navodi PIC u komunikeu.