BiH: Varhelyi u Sarajevo, članovi Predsedništva u Brisel

BiH: Varhelyi u Sarajevo, članovi Predsedništva u Brisel

Komesar EU za susedstvo i proširenje Oliver Varhelyi rekao je u Sarajevu da je „Plan ekonomskih investicija EU značajna injekcija vredna 9 milijardi evra u obliku bespovratnih sredstava koja će povećati BDP svih zemalja u regionu za oko 3,6 odsto”.

On je u petak posjetio Sarajevo u sklopu turneje po Zapadnom Balkanu, gde se sastao sa predsedavajućim Saveta ministara BiH Zoranom Tegeltijom i drugim zvaničnicima. Ali, nije imao priliku da održi sastanak sa članovima Predsedništva BiH, koje je najodgovornije za provođenje reformi u zemlji. Naime, oni su otputovali u Brisel kako bi se sastali sa drugim zvaničnicima EU.

Nakon sastanka sa Tegeltijom i drugima, Varhelyi je istakao da je ovo velika šansa za sve zemlje Zapadnog Balkana, uključujući BiH, da u narednih 4-5 godina postignu opipljive i vidljive promene i rezultate koji će doprineti dugoročnoj perspektivi omladine i svih građana.

“Ovo je prvi put da sam posetio zemlju i grad kao komesar i srećan sam što dolazim sa tako dobrim vestima. Obaveštavamo vas o sjajnoj prilici za ceo region. Komisija je naporno radila da pokaže da su sve zemlje Zapadnog Balkana prioritet i radimo na jačanju odnosa. Ovo je sigurno deo Evrope i radimo na tome da ga formalno učinimo delom Unije. Nastavićemo da radimo u narednom periodu na ubrzanju oporavka od krize Covid i smanjenju nejednakosti u nivou razvoja između Zapadnog Balkana i EU“, rekao je Varhelyi.

Naglasio je da je izuzetno važno „radimo zajedno na oporavku naših ekonomija i na ubrzanju oporavka ekonomija regiona“, zbog čega je predstavljen Ekonomski investicioni plan.

“To je značajna injekcija sa sredstvima od preko 9 milijardi evra za grantove i preko 20 milijardi evra kroz garancije. Ovaj ukupan iznos predstavlja trećinu ukupnog BDP-a svih zemalja Zapadnog Balkana”, rekao je komesar.

Prema njegovim rečima, region treba da ojača svoju putnu infrastrukturu, poveže glavne gradove, reši pitanje snabdevanja energijom, smanji potrošnju uglja itd., s ciljem postizanja rasta i razvoja.

Predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija rekao je da je na sastanku sa Varhelyijem potvrđena posvećenosti davanju statusa kandidata BiH u EU do leta 2021. godine.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka, kojem su prisustvovali i premijeri Republike Srpske Radovan Višković i Federacije BiH Fadil Novalić, Tegeltija je rekao da je Varhelyi predstavio plan ekonomskih investicija za Balkan.

„Ono što nam je važno jeste da se razmišljanja o evropskom investicionom planu za Zapadni Balkan podudaraju sa stavovima i razmišljanjima vlasti u BiH, a to su dugoročni ekonomski oporavak i razvoj, regionalna ekonomska integracija, podrška zelenim i digitalna tranzicija, i promocija projekata od regionalnog značaja“, istakao je Tegeltija.

Glasovi iz Brisela kazali su da su i tri člana Predsedništva BiH imala uspešne sastanke.

“Najvažnija stvar sa sastanka je da će odnos institucija EU i BiH biti kontinuiran i stalan. Na nama u BiH je da ispunimo sve obaveze iz 14 prioriteta Mišljenja EK, ali ćemo imati snažnu podršku iz institucija EU. Ne smemo praviti prekide i moramo se predano okrenuti poslu. Tako ćemo što pre dobiti kandidatski status na leto iduće godine, kako je rekao i evropski komesar Oliver Varhely”, rekao je predsedavajući Predsedništva BiH Šefik Džaferović, nakon sastanka s predsednikom Evropskog saveta Charlesom Michelom i Paulom Rangelom, stalnim izvestiocem Evropskog parlamenta za BiH.

Džaferović je istakao da će BiH imati podršku EU u rešavanju migrantske krize i borbe protiv koronavirusa te je dodao da EU podržava regionalne incijative te da one trebaju biti pod okriljem evropskih institucija i predstavljati iskorak ka članstvu svih zemalja Zapadnog Balkana u EU.

“Verujem da će sve institucije BiH dati sve od sebe da iskoristimo ovu priliku. Već je zakazana sednica Predsedništva BiH i verujem da ćemo tu usvojiti izjavu ili proglas svim institucijama BiH da se okrenu istinskom ispunjavaju svih 14 prioriteta iz Mišljenja EK. Ima teških i manje teških pitanja, ali ako imamo dijalog, onda imamo šansu da rešimo svako pitanje. Mi nemamo altnernativu za evropski put. Što pre to uradimo biće bolje za nas”, rekao je Džaferović.

Milorad Dodik je rekao da je “BiH dobila niz očekivanja i “domaćih zadataka”.

“Ima mnogo teških stvari, neke su već urađene, a neke idu za tim i da se menja Ustav, što će biti jako teško i nemoguće, kao i deo eventualnog prenosa nadležnosti na zajedničk nivo u nekim evropskim pitanjima. To smo slušali 20 godina pa se nije desilo, pa neće ni sada”, istakao je Dodik.

Željko Komšić je istakao da je nastup tri člana Predsedništva bio jedinstven.

“Da je lako ispuniti 14 prioriteta mi bismo već biti u EU. Toga smo svesni i mi i naši današnji domaćini,” rekao je Komšić.