BiH: Velike pošiljke vakcina stigle u BiH u poslednja dva dana

BiH: Velike pošiljke vakcina stigle u BiH u poslednja dva dana

Bosna i Hercegovina je u sredu primila konačnu pošiljku više od 18.000 Pfizer vakcina protiv Covid-19 putem platforme Evropske unije EU4Health, a u četvrtak je putem sistema COVAX primila 100.620 doza istog proizvođača.

Informaciju je potvrdio pomoćnik ministra civilnih poslova Dušan Kojić.

“U pratnji Direkcije za koordinaciju policijskih tela Bosne i Hercegovine, u zemlju je stiglo 100.630 doza Pfizera. Siguran i brz dolazak vakcina bitan je, posebno u slučaju temperaturnog režima ovog proizvođača”, napisao je Kojić u četvrtak.

Delegacija EU u BiH objavila je u sredu da je poslednja serija od 18.720 Pfizer/BioNTech vakcina koje je Bosna i Hercegovina nabavila u okviru 13,7 miliona evra bespovratnih sredstava EU4Health stigla u Sarajevo. “Time se ukupan broj vakcina Pfizer/BioNTech isporučenih kako bi pomogao Bosni i Hercegovini u borbi protiv pandemije Covid-19 u okviru ovog granta EU4Health popeo na 214,110 doza”, rekla je Delegacija EU.

Od 13,7 miliona evra izdvojenih u okviru EU4Health za podršku vakcinaciji protiv Covid-19 u Bosni i Hercegovini, više od 9 miliona evra ostaje za podršku daljoj kupovini vakcine. EU će nastaviti raditi s Ministarstvom civilnih poslova Bosne i Hercegovine i drugim vlastima na olakšavanju daljnjih isporuka.

EU i njene zemlje članice (Tim Evropa) do sada su isporučile Bosni i Hercegovini ukupno 1.302.110 doza vakcine radi zaštite od Covid-19. Ove donacije podržavaju Bosnu i Hercegovinu da ubrza kampanju vakcinacije i poveća broj potpuno vakcinisanih osoba.

Poslednja isporuka vakcina deo je obaveza od 650.000 vakcina Pfizer/BioNTech koje finansira EU, a namenjene su Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Srbiji i Severnoj Makedoniji. Poslednje serije ovog paketa stigle su na odredišta ove nedelje. Isporuku ovih vakcina olakšala je Republika Austrija, putem pravnih sporazuma sa proizvođačem i vlastima u regionu.