BiH: Više od 100 migranata obolelo od Covid-19

BiH: Više od 100 migranata obolelo od Covid-19

Na današnjem sastanku Operativne grupe za situaciju sa migrantima i izbeglicama na području Unsko-sanskog kantona (USK) potvrđeno je da su u proteklim danima svi korisnici usluga Privremenog prihvatnog centra “Miral” u Velikoj Kladuši testirani na COVID-19, te da je stiglo 135 pozitivnih nalaza.

“Ta informacija je nažalost tačna, međutim posebno je zabrinjavajuće što je 55 zaraženih migranata nakon toga napustilo kamp i uputilo se u nepoznatom pravcu. To je nedopustiv propust međunarodnih i zaštitarskih organizacija i agencija koji upravljaju centrom. Zbog toga apelujemo i na Kantonalno tužilaštvo USK da reaguje po ovom pitanju i ispita odgovornost za ovakvo ugrožavanje zdravstveno – epidemiološke situacije u našem kantonu,” kazao je premijer USK-a Mustafa Ružnić.

Dodao je i da je zatražena pomoć nadležnih državnih institucija u pronalasku adekvatnog prostora za lečenje ljudi sa težom kliničkom slikom, s obzirom na preopterećenost gradskih i opštinskih domova zdravlja, te Kantonalne bolnice u Bihaću.

“Jednostavno nam je potrebna pomoć u lečenju migranata i izbeglica pozitivnih na COVID-19, jer mi više ne raspolažemo nikakvim kapacitetima. Nadamo se adekvatnoj reakciji, kako bismo na odgovarajući način mogli pružiti pomoć ljudima sa eventualnom teškom kliničkom slikom,” istakao je Ružnić.

Zbog povećanog broja obolelih korisnika usluga prihvatnih centara, na sastanku Operativne grupe najavljeni su i pojačani nadzor i kontrola, odnosno onemogućavanje ulaska migranata i izbeglica u Unsko-sanski kanton.

Vlasti su u utorak popodne potvrdile da je 55 migranata nakon testiranja jednostavno preskočilo ogradu i otišlo u nepoznatom pravcu. Navodno ih niko nije ni pokušao zaustaviti.

U još dva migrantska kampa u urbanim zonama kantona, još oko 50 migranata bilo je pozitivno na koronavirus – 45 u kampu Borici i 11 u kampu Sedra, navodi kantonalni Institut za javno zdravlje.

Trenutno u šest kampova u Bosni i Hercegovini boravi oko 4.300 migranata, ali tačan broj onih koji borave u napuštenim objektima nije precizan.

„Oni su u pokretu. Prema najnovijim podacima, takvih je migranata između 1.500 i 1.700. Ukupan broj u BiH je 6.000“, rekao je Mirsad Buzar, zamenik direktora Službe za poslove sa strancima u Bosni i Hercegovini.