BiH: Visoki predstavnik izazvao reakcije komentarima o Danu Republike Srpske

BiH: Visoki predstavnik izazvao reakcije komentarima o Danu Republike Srpske

Proslavljanje Dana RS 9. januara pokazuje očigledno nepoštivanje vladavine prava i otvoreno nepoštivanje sudskih odluka. Ustavni sud BiH odlučivao je o usklađenosti 9. januara kao Dana RS sa Ustavom BiH te utvrdio da je obeležavanje tog dana neustavno, smatra visoko predstavnik međunarodne zajednice u BiH, Valentin Inzko.

Ponovivši da se ne protivi Danu RS ukoliko se on organizuje i obeleežava u skladu sa postojećim zakonskim okvirom, visoki predstavnik  Inzko je kontatovao da je “poštovanje vladavine prava preduslov za svaku modernu demokratiju. Vladavina prava nije švedski sto koji daje mogućnost izbora. Odluke Ustavnog suda BiH su konačne i obavezujuće i moraju se poštovati u celoj BiH.” Dalje je istakao da je “obeležavanje Dana RS na način koji vređa ili zastrašuje druge građane, uključujući i povratničke zajednice, van svakog razuma i da ga nadležni pravosudni organi moraju sankcionirati.”

U poslednjih nekoliko dana, naglasio je, takođe smo često bili svedoci pogrešnog predstavljanja statusa države Bosne i Hercegovine i odnosa između entiteta i države.

“Ustav jasno definiše Bosnu i Hercegovinu kao državu koja se sastoji od dva entiteta, Federacije BiH i Republike Srpske. Ona nije sastavljena od dva entiteta, kao što se uporno i pogrešno tvrdi. Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država, čiji suverenitet i teritorijalni integritet su zagarantovani Opštim okvirnim sporazumom za mir, Ustavom BiH i međunarodnim pravom – dakle upravo ono što entiteti nisu.  U skladu s tim, Republika Srpska nije država, kao što tvrdi član Predsedništva Dodik. U skladu sa Mirovnim sporazumom, entiteti nemaju pravo na otcepljenje i postoje samo na osnovu Ustava BiH. Entiteti nisu države, bez obzira na to koliko često neko tvrdio suprotno,” rekao je visoki predstavnik. Zbog toga će o netačnim tvrdnjama o državnosti RS biti podnesen izveštaj Savetu bezbednosti UN.

Konačno, bez obzira na pokušaje izvrtanja činjenica o državnom pravosuđu, ono je čvrsto utemeljeno u Daytonskom mirovnom sporazumu i Ustavu. “Ustavni sud je ključna daytonska institucija sa isključivom nadležnošću za rešavanje sporova između različitih nivoa vlasti. Prisustvo međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH u Daytonu su podržali svi i ono ostaje od ključne važnosti kada se osporavaju sami temelji Ustava. Nepoštivanje vladavine prava u slučaju neustavnog obeležavanja Dana RS, 9. januara, veoma je glasan argument za nastavak postojećih aranžmana”, rekao je visoki predstavnik Inzko.

Zvaničnici Republike Srpske oštro su reagovali na ove komentare, uključujući člana Predsedništva BiH Milorada Dodika, koji je rekao da je „RS osnovana sa namerom da postane nezavisna država“. Drugi zvaničnici su rekli da „Inzko laže i pogrešno tumači činjenice“. Jedna grupa njih rekla je da će kontaktirati Savet bezbednosti UN-a kako bi se žalili na Inckov “selektivni pristup”. Šef Kluba srpskih poslanika u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić rekao je da će Republika Srpska prijaviti visokog predstavnika Valentina Inzka Savetu bezbednosti UN-a zbog ignorisanja vehabija i ekstremističkih pokreta u BiH.”/ibna