BiH: Visoki predstavnik ukazao na nedovoljnu zastupljenost Hrvata u državnim institucijama

BiH: Visoki predstavnik ukazao na nedovoljnu zastupljenost Hrvata u državnim institucijama

Na konferenciji u Nemačkoj, novi visoki predstavnik za BiH, Christian Schmidt, ukazao je na nedovoljnu zastupljenost Hrvata u centralnim institucijama u Bosni i Hercegovini i naglasio potrebu promene izbornog zakona u zemlji.

“Gospodin (Željko) Komšić je hrvatski predstavnik u državnom Predsedništvu, ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati. Koliko je sistem komplikovan govori i činjenica da je hrvatski predstavnik (Dragan) Čović izgubio u sukobu sa Komšićem“, rekao je Schmidt na skupu pod nazivom „Evroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine“ u organizaciji Nemačko-atlantskog društva.

On je rekao da se hrvatski deo stanovništva, koji je, kako je istakao, dodatno smanjen iseljavanjem, oseća nedovoljno zastupljenim u “komplikovanim državnim strukturama”.

Schmidt, koji je početkom avgusta preuzeo funkciju visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR), također je ukazao na potrebu promene izbornog zakona.

“Hrvatima se mora dati prilika da se osećaju zastupljeno i da ne završe, recimo, s nekim oblikom bojkota izbora”, rekao je Schmidt, ukazujući na opšte izbore u oktobru 2022. godine.

“Sada se postavlja pitanje kako organizovati biračko pravo tako da država ne podeli na tri entiteta. Kada bi se ​​to dogodilo, teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine bio bi snažno doveden u pitanje”, rekao je Schmidt.

Kako prenosi BHRT, Schmidt je također istakao da je hrvatski deo stanovništva Bosne i Hercegovine najteže pogođen jakim iseljavanjem.

“Nažalost, moramo zaključiti da udeo Hrvata od 15 do 17 posto u stanovništvu Bosne i Hercegovine već dugo nije tačan”, rekao je Schmidt.

Predsednik Bundestaga Volfgang Schaeuble takođe je učestvovao na skupu u Neustadt an der Aich, Bavarska, gde se nalazi izborna jedinica Christiana Schmidta.