BiH: Vladajuća koalicija Republike Srpske protiv imenovanja Schmidta

BiH: Vladajuća koalicija Republike Srpske protiv imenovanja Schmidta

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je u petak u Banjaluci da Republika Srpska ne može prihvatiti način imenovanja novog visokog predstavnika u BiH, pozivajući se na zaštitu međunarodnog prava.

Nakon sastanka sa liderima političkih partija koje čine vladajuću koaliciju, Cvijanovićeva je naglasila da je način imenovanja novog visokog predstavnika u suprotnosti sa onim što definiše Dejtonski sporazum i da međunarodna zajednica pokazuje nedoslednost.

Kako je javila agencija SRNA, Cvijanovićeva je istakla da se u BiH nezakonito pokušava imenovanje novog visokog predstavnika.

“Shvatamo da je Valentin Incko godinama bez kredibiliteta, ali to ne znači da treba zaobići jasno definisane procedure prilikom izbora novog visokog predstavnika”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Banjaluci.

Cvijanovićeva je izjavila da će pozvati predstavnike opozicije da se sastanu u subotu kako bi čuli njihovo mišljenje o ovom pitanju.

Sastanku u petak prisustvovao je i premijer Srpske Radovan Višković, te lideri SNSD-a Milorad Dodik, SP Petar Đokić, DEMOS Nedeljko Čubrilović, NDP Dragan Čavić, Narodna stranka Srpske Darko Banjac i predstavnik Ujedinjene Srpske, Siniša Vidović.

Ranije je i srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izrazio svoje neslaganje rekavši da Savet za implementaciju mira /PIC/ može imenovati visokog predstavnika samo u Federaciji BiH, a ne u Republici Srpskoj.

Dodik je rekao da Republika Srpska ne poštuje dolazak novog visokog predstavnika na ovaj način i da ne razume zašto njemu treba da se osramoti i izgubi kredibilitet političara koji je bio uspešan u Njemačkoj.

“Ako misli da će doći ovamo da upravlja nečim bahato, ako uopšte dođe, kažem mu da ne nameravamo da radimo sa nelegitimnim visokim predstavnikom i da je njihovo vreme odavno prošlo”, rekao je Dodik.

Dodao je da je ovo imenovanje još jedno poniženje koje je međunarodna zajednica nanela svim narodima u BiH.

„Bošnjaci su očigledno oduševljeni činjenicom da će dobiti novog zaštitnika. Oni imaju razlog da nešto proslave, ali ako se to vidi formalno i legalno, ovo je još jedan blef međunarodne zajednice sa telom koje uopšte ne postoji, a to je PIC“, rekao je Dodik.

Rekao je da PIC nema pravo da imenuje visokog predstavnika. „Nije imenovan visoki predstavnik. Aneksom 10 predviđeno je da njegovi potpisnici daju odobrenje kandidatu koji je potvrđen relevantnom rezolucijom Saveta bezbednosti“, rekao je Dodik.

Dodao je da je ovo postupak koji dovodi do novog visokog predstavnika i da je očigledno da oni žele da ignorišu postojanje institucionalnog i međunarodnog prava.