BiH: Vlasti očekuju veći pritisak migranata na granice

BiH: Vlasti očekuju veći pritisak migranata na granice

Ministar bezbednosti BiH Fahrudin Radončić izjavio je da BiH može očekivati novi talas migranata iz Grčke.

“Ima ih oko stotinu hiljada i oni će se kretati preko BiH u Hrvatsku. Znate da imamo različita mišljenja. Ono što zagovaram je vrlo energičan pristup, obeshrabriti ih, zaustaviti ih i legalno deportovati. Neki drugi misle da treba ćutati, da pravimo nove kampove”, rekao je Radončić novinarima u Sarajevu.

Izjavio je da u BiH već boravi oko 3.000 ilegalnih migranata, te dodao da bi njihov dolazak u BiH trebao obeshrabriti medijski i politički rad.

“BiH mora preuzeti punu odgovornost suvereno i bez straha i jasno reći da ne želi prihvatiti ilegalne migrante. Prvo, jer ne znamo njihov identitet, drugo, ne možemo ekonomski podneti taj teret”, istakao je Radončić i dodao da ne bi pristao na otvaranje granice za ilegalne migrante pod cenu da i ne bude ministar bezbednosti jer, kako je rekao, zna šta to znači za BiH za pet ili deset godina.

Prema njegovim rečima, ključ je regionalna saradnja, ali i Brisel.

“Migranti ne mogu da uđu i napuste grčku granicu, a da nas EU ne nauči kako da se prema njima postupa. Migranti su globalni problem. Nećemo dozvoliti da BiH bude plato za migrante, gde će određene zemlje, preko humanitarnih organizacija, odabrati najbolje osoblje i najgori dio stanovništva ostaviti u BiH da se mi nosimo s njima. Migranti ostaju godinama, a ne mesec ili dva. Ovo je velika bezbednosna pretnja, ne samo za BiH, već i za EU,” zaključio je Radončić i dodao je da neće dozvoliti izgradnju novog kampa za 3.000 ljudi u Sarajevu.

Direktor Granične policije Bosne i Hercegovine Zoran Galić potvrdio je u ponedjeljak uveče da je nakon ukidanja nekih ograničenja u vezi sa COVID-19 porastao pritisak migranata duž granice BiH i Srbije.

U poslednja 24 sata, policija je na području Zvornika, odvratila je 91 ilegalnog migranta da u Bosnu uđe iz Srbije.

Takođe su sprečili krijumčarenje ilegalnih migranata iz Srbije u BiH, na njihovom putu ka Zapadnoj Evropi.