BiH: Wizz Air otvorio bazu u Sarajevu

BiH: Wizz Air otvorio bazu u Sarajevu

Niskobudžetni avioprevoznik Wizz Air otvorio je danas bazu u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, Sarajevu, dolaskom aviona i početkom operacija prve dve od devet novih linija.

Kako izveštava exyuaviation.com, sarajevski aerodrom postaje druga baza Wizz Aira u Bosni i Hercegovini nakon Tuzle i četvrta u bivšoj Jugoslaviji. Sve nove rute trenutno se ne saobraćaju iz Sarajeva i značajno će poboljšati povezanost glavnoggrada BiH sa drugim destinacijama.

Većina tržišta koja je izabrao Wizz Air iz Sarajeva vođena je VFR saobraćajem (Poseta prijateljima i porodici). Komentarišući dolazak kompanije Wizz Air, generalni direktor sarajevskog aerodroma Alan Bajić rekao je ranije ovog meseca za EX-YU Aviation Nevs: „Očekujemo da će otvaranje baze Wizz Aira generisati rast prometa (kako povećanje letova, tako i značajan porast broja putnika, kao i pokretanje novih linija), što je veoma važno ne samo za sarajevski aerodrom već i za čitav turistički sektor u Bosni i Hercegovini i sve one čiji rad i oporavak u narednom periodu u velikoj meri zavise o oživljavanju vazdušnog saobraćaja u našoj zemlji“.

Dodao je da, gledajući mrežu odredišta kompanije Wizz Air izvan Sarajeva, “možemo primetiti da ona uključuje uglavnom zapadnoevropske gradove sa kojima smo izgubili povezanost zbog pandemije. Nema potrebe da se naglašava važnost i značaj zapadnog sveta, kako u poslovnom smislu kao i strateškoj orijentaciji Bosne i Hercegovine da svoju budućnost izričito veže za ovaj region, EU i NATO. Uspostavljanje baze je od strateškog interesa za Bosnu i Hercegovinu, kao i činjenica da će Sarajevo sada biti povezan sa destinacijama u kojima živi naša dijaspora“.

Pored toga, kompanija je najavila pokretanje nove usluge od Sarajeva do Stokholma Skavsta, kao i sezonske operacije između Varšave i Dubrovnika. Aviokompanija započinje dva nedeljna leta za Skavstu 16. jula, što će je učiniti desetom destinacijom iz glavnog grada Bosne i Hercegovine. Aviokompanija će takođe uvesti operacije od Varšave do Dubrovnika od 3. jula. Avioni će na ovoj liniji, drugoj po redu iz hrvatskog obalnog grada, leteti dva puta nedeljno, do 18. septembra.