BiH: Zabrana kretanja je neustavna

BiH: Zabrana kretanja je neustavna

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku da se zabranama kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina, donesenim zbog sprečavanja širenja koronavirusa, krše prava građana.

Ustavni sud zaključuje da je prekršeno pravo apelanata na slobodu kretanja iz člana II/3.m) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 2. Protokola broj 4 uz Evropsku konvenciju, zato što ne postoji proporcionalnost, odnosno pravična ravnoteža između mera naloženih osporenom Naredbom i javnog interesa zaštite javnog zdravlja. Sud je zaključio da prethodno nije razmotrena i obrazložena nemogućnost nalaganja blažih mera, da nametnute mere nisu striktno vremenski ograničene, niti je utvrđena obaveza Federalnog štaba da te mere redovno preispituje i produži samo ako je to “neophodno u demokratskom društvu”.

“Ustavni sud zaključuje da je neosnovan dio apelacije u kojem se zahtijeva ukidanje osporene Naredbe, zato što bi takvim ukidanjem, s obzirom na nesumnjiv javni interes da se uvedu određena ograničenja, mogle nastati negativne posledice pre nego što nadležni organi dobiju priliku razmotriti osporene mere u skladu sa ovom Odlukom”, navodi se u Odluci Ustavnog suda BiH.

Unofficialy, Federalni štab civilne zaštite dobio je rok da Naredbu uskladi sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom.

Ova odluka je donesena nakon nekoliko apelacija građana koji su tražili da se povuku mere Federalnog kriznog štaba o ograničavanju kretanja osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina.

Inače iz Kriznog štaba proteklih dana je i najavljeno da bi naredne sedmice moglo doći do ublažavanja upravo ove mere tako da se maloletnicima i osobama starijim od 65 godina tokom sedmice omogući kretanje u određenom periodu.

Iz Ustavnog suda BiH je ranije saopšteno da se prate sve naredbe, odluke i preporuke kriznih štabova. Predsednik suda Zlatko M. Knežević je istakao da su one odluke, koje su bile katastrofalne za ustavni poredak brzo povučene, poput odluke o zabrani međusobnih kontakata između opština i lokalnih zajednica.