BiH : Zakon o javnim nabavkama BiH se mora uskladiti s evropskim standardima, kaže Komšić

BiH : Zakon o javnim nabavkama BiH se mora uskladiti s evropskim standardima, kaže Komšić

Hrvatski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić potvrdio je danas da je predlog izmena i dopuna Zakona o javnim nabavkama BiH, koji se mora uskladiti s evropskim standardima, u fazi izrade tako da se slučajevi poput onog s nabavka respiratora se više neće ponoviti.

U razgovoru za FENA, Komšić je naglasio da Zakon o javnim nabavkama, pre svega, treba izmeniti u delu koji se odnosi na slučajeve izuzeća od javnih nabavki.

Govoreći o, kako su ga mediji nazvali, skandalu sa nabavkom respiratora, Komšić je napomenuo da u tom smislu postoje dve važne stvari, od kojih je prva da pravosudne institucije moraju procesuirati odgovorne, a drugo da pravosudne institucije moraju biti oslobođene političkog uticaja.

„Građani i dalje ne znaju istinu o svemu tome. Bilo bi puno bolje da smo imali više poverenja u pravosuđe“, podvukao je Komšić.

S tim u vezi, pozdravio je zaključak Saveta za implementaciju mira (PIC), koji je naglasio da Visoko sudsko i tužilačko veće (VSTV) mora biti oslobođeno od bilo kakvog političkog uticaja.

Govoreći o lokalnim izborima, koji su sada odgođeni za novembar, Komšić je rekao da se izbori moraju održati jer je to minimum demokratije, dodajući da je neodržavanje izbora iz bilo kog drugog razloga, osim pandemije, potpuno neprihvatljivo.

Međutim, veruje da će doći do blokade na putu održavanja izbora, jer postoje stranke koje imaju problem sa Centralnom izbornom komisijom (CIK), pa blokiraju održavanje izbora.

„Stoga, oni koji su protiv održavanja izbora zalažu se za ukidanje demokratije i lišavanje građana prava glasa. Ovakva kršenja ne smiju se dozvoliti “, naglasio je Komšić.