BiH: Zaustavite izručenje Musaeda Al Masailima Kuvajtu, kažu stručnjaci UN-a

BiH: Zaustavite izručenje Musaeda Al Masailima Kuvajtu, kažu stručnjaci UN-a

Stručnjaci UN-a za ljudska prava pozvali su danas Bosnu i Hercegovinu da zaustavi izručenje Musaeda Al Masailima Kuvajtu, gde mu preti 87 godina zatvora i rizikuje nanošenje nenadoknadive štete po povratku.

„Pozivamo vlasti da zaštite prava Al Masailima i da ga ne proteruju, vrate ili izruče zemlji u kojoj je u opasnosti od mučenja ili drugog okrutnog, neljudskog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja, kao i nezakonitog pritvaranja“, rekli su eksperti.

Al Masailim je prvi put uhapšen u Kuvajtu 2015. godine i optužen za javno nepoštovanje Emira putem objava na Twitteru. Oslobođen je te optužbe 2016. godine, ali se tokom pritvora suočio sa zlostavljanjem. Od preseljenja u Sarajevo 2017. godine, u tri navrata optužen je za svoje objave na Twitteru i osuđen je u odsustvu.

„Uznemireni smo što je osuđen a da mu nije pružena prilika da se brani od optužbi. Ozbiljno smo zabrinuti da mu po povratku neće biti priznata prava na postupak, uključujući garanciju poštenog suđenja“, smatraju UN eksperti.

Nakon zahteva za ekstradiciju koji je Kuvajt izdao u aprilu 2020. godine, u vezi sa optužbama za klevetu i vređanje Emira i pravosuđa, Al Masailim je u kućnom pritvoru u Sarajevu do istrage i donošenja odluke o ekstradiciji.

Javna sednica Suda u Sarajevu održana je 5. februara 2021. godine, ali sudija nije objavio presudu.

„Načelo nevraćanja prema Konvenciji protiv mučenja mora se procenjivati nezavisno od određivanja statusa izbeglice ili azila, kako bi se obezbedilo poštovanje osnovnog prava na oslobađanje od mučenja ili drugog zlostavljanja u svim okolnostima i bez obzira na pitanja. statusa“, rekli su stručnjaci.

„Pozivamo vlasti Bosne i Hercegovine da obustave postupak izručenja i odmah izvrše detaljnu i individualizovanu procenu rizika s ciljem osiguranja punog poštovanja svojih obaveza prema međunarodnim ljudskim pravima, humanitarnom i izbjegličkom pravu.“

Stručnjaci će nastaviti da kontaktiraju sa vlastima i pomno nadgledaju situaciju. Poziv su potpisali stručnjaci: Nils Melzer, specijalni izvestilac za pitanja mučenja i drugih surovih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja; Felipe Gonzalez, specijalni izvestilac za ljudska prava migranata; Irene Khan, specijalni izvestilac za promociju i zaštitu slobode mišljenja i izražavanja; Radna grupa za proizvoljni pritvor: Leigh Toomei (predsedavajući-izvestilac), Elina Steinerte (potpredsednica), Miriam Estrada-Castillo, Mumba Malila, Seong-Phil Hong.