BiH: Završena konferencija načelnika generalštabova zemalja Balkana

BiH: Završena konferencija načelnika generalštabova zemalja Balkana

Neformalnim međusobnim kontaktima, u sredu 9. juna 2021. godine u Sarajevu službeno je okončana 14. Konferencija načelnika generalštabova zemalja Balkana o vojnoj saradnji (Forum B-9).

Trodnevni skup, održan s ciljem unapređenja vojne saradnje zemalja Balkana i odgovora na bezbednosne izazove u regiji, rezultirao je Zajedničkom izjavom, koju su u utorak 8. juna potpisali načelnici generalštabova devet zemalja članica Foruma B-9. Izjavom je dosadašnja saradnja ocenjena vrlo uspešnom i sadržajnom te istaknuto da će u narednom periodu forum nastojati saradnju dodatno i poboljšati.

„Ovaj forum predstavio je izuzetno važnu inicijativu za jačanje multinacionalne vojne saradnje u regiji, kojom se potvrđuje želja za jačanjem saradnje oružanih snaga zemalja Balkana i čija je svrha promocija regionalne stabilnosti i bezbednosti, kao i jačanje već uspostavljenih i traženje novih mehanizama saradnje. Na kraju to će rezultirati boljim bezbednosnim okruženjem za sve naše države”, kazao je tim povodom glavni domaćin konferencije, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH generalpukovnik Senad Mašović.

Glavna radna tema konferencije nosila je naslov – „Integracije: Saradnja i partnerstvo – Faktori regionalne i globalne stabilnosti i bezbednlsti – perspektive izazovi i odgovor na COVID-19“. Članice Foruma B-9 su: Albanija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Grčka, Rumunija, Severna Makedonija, Srbija i Turska.

Pored predstavnika zemalja članica, kao gosti Konferencije učestvovali su i visoki predstavnici Vojnog komiteta NATO-a, Vojnog komiteta EU, Združene komande NATO snaga u Napulju, Komande Oružanih snaga SAD u Evropi, kao i predstavnici zemalja posmatrača, odnosno najviši predstavnici Oružanih snaga Hrvatske i Slovenije.