BiH:Predlog o izmeštanju BiH ambasade izazvao reakcije

BiH:Predlog o izmeštanju BiH ambasade izazvao reakcije

Nakon sporazuma Srbija – Kosovo kojim je predviđeno preselenje ambasade Srbije u Jerusalim, srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da će danas uputiti zahtev Predsedništvu BiH za izmeštanje ambasade BiH iz Tel Aviva u Jerusalim, kao što je u interesu SAD

„Očigledno je da je ovo glavni interes SAD, što smo mogli da vidimo pre nekoliko dana kada je predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravio u Vašingtonu. Zašto to ne bismo učinili ako nam je stalo do američke podrške? ” rekao je Dodik na posebnoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Rekao je da će to reći zameniku američkog državnog sekretara Mathevu Palmeru koji će posetiti Sarajevo.

“Preselenje ambasade u Jerusalim značilo bi i za Izrael i za SAD i ako američki predsednik Donald Trump na tome insistira, ovo je najdirektnije što možemo učiniti”, rekao je Dodik.

Predlog nisu pozdravila druga dva člana Predsedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović. Komšić je ovu ideju nazvao „licemernom“.

„Ovo dolazi od čoveka sa američke crne liste. Dodik bi želeo biti protiv NATO-a, usprotiviti se bosansko-američkom partnerstvu protiv terorizma, odbiti američke posmatrače na izborima, što znači da u Bosni i Hercegovini nema nijednog čoveka koji se više protivi američkim interesima“, rekao je Komšić.

Dodao je da na ovaj način pokušava da “prikrije svoj sukob sa američkom administracijom i nema govora o takvim populističkim predlozima”.

Predsedavajući Predsedništva Šefik Džaferović ocenio je inicijativu Milorada Dodika kao političku i populističku, sa ciljem da poveže zemlju sa procesom koji sledi sporazum između Srbije i Kosova.

“To, naravno, neće biti moguće, niti će uopšte biti tema na sednici Predsedništva BiH”, rekao je Džaferović za FENU.

Naglasio je da BiH ima dobre diplomatske odnose i sa Izraelom i sa Palestinom, u potpunosti razumevajući činjenicu da BiH poštuje međunarodne pravne akte i rezolucije Ujedinjenih nacija.

„Ako Dodik zaista želi da poboljša odnose sa Sjedinjenim Državama, kao jednim od strateških partnera BiH, i poštuje njihove interese, onda bi, pre svega, trebao bezrezervno poštovati Dejtonski sporazum, a ne svako malo ugrožavati teritorijalni integritet BiH, zbog čega je i na američkoj crnoj listi,“ istakao je Džaferović.

Kako je naglasio, Dodik bi trebao prestati blokirati rad institucija, poštovati presude međunarodnih sudova, uključujući one povezane sa genocidom nad Bošnjacima, te poštovati vladavinu zakona i podržati put BiH u NATO.

„Konačno, ne bi trebalo da vređa ambasadore prijateljskih SAD, kao što je to činio ranije, i da podržava bilateralne sporazume koje bi BiH trebalo da zaključi sa SAD-om ili agencijama iz SAD-a u borbi protiv terorizma, a ne da pokreće vitalni entitetski interes protiv njih,“ zaključio je Džaferović.