Bilateralni odbori Bugarske i Severne Makedonije nastavljau rad iduće sedmice

Bilateralni odbori Bugarske i Severne Makedonije nastavljau rad iduće sedmice

Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharieva i ministar spoljnih poslova Severne Makedonije Bujar Osmani dogovorili su se na današnjem sastanku u Sofiji da će bilateralni odbori proizašli iz Sporazuma o dobrosusedstvu iz 2017. godine nastaviti rad iduće sedmice.

Ovo je prvi sastanak na nivou ministara spoljnih poslova otkako je Zajednički istorijski komitet obustavio rad, zbog izbijanja pandemije koronavirusa, dok je Bugarska u međuvremenu postavila uslove za zeleno svetlo za početak pregovora između Skoplja i EU.

„Ova poseta obnavlja politički dijalog nakon duge pauze. Bili su izbori i Covid-19. Vratićemo duh prijateljstva i dobrosusedstva. Pokazali smo se kao dobar komšija i prijatelj svih ovih godina. Buduće generacije nam neće oprostiti. Moramo se vratiti onome što je dogovoreno 2017. godine“, rekla je Ekaterina Zaharieva.

Kako je rekla, Sofija je prepoznala modernu stvarnost u Severnoj Makedoniji, pa je sada vreme da Severna Makedonija prepozna istorijsku. Dodala je da je put popločan mnogim reformama, ispunjavanjem zahteva, ali i pažnjom na nacionalnom položaju Bugarske.

„Ne želim da atmosfera u medijima utiče na ovaj sastanak. Naše komšije moraju postati članice EU kroz reforme. Imamo vremena, ali ne mnogo; dva odbora sastaće se sledeće nedelje nakon jednogodišnje pauze,” dodala je Zaharieva.

Ona i premijer Bojko Borisov tokom sastanka nisu pominjali moguću blokadu Severne Makedonije, ali su insistirali da zemlja treba da napravi kompromise. Zaharieva je ponovila da je Bugarska uvek podržavala evropske integracije Severne Makedonije.

„Znam da svaka vest traje tri dana, ali dozvoliću sebi da vas podsetim da je Bugarska zemlja koja je prvi put posle 15 godina tokom svog prvog predsedavanja EU pokrenula pitanje evropske perspektive za Zapadni Balkan, a proširenje znači važno pitanje u EU“, podsetila je Zaharieva. / ibna