Bilateralni odnosi i pristupanje EU u fokusu sastanka Conte-Rama

Bilateralni odnosi i pristupanje EU u fokusu sastanka Conte-Rama

Albanski premijer Edi Rama boravio je u četvrtak u zvaničnoj poseti Rimu, gde se sastao sa svojim italijanskim kolegom, Giuseppeom Conteom.

Na sastanku, koji je održan u pozitivnoj atmosferi, razgovarano je o bilateralnim pitanjima, koja se odnose kako na produbljivanje ekonomske saradnje dveju zemalja, tako i na perspektivu pridruživanja Albanije EU.

Italijanski premijer Giuseppe Conte rekao je da je spreman da ponovo otvori pitanje početka pregovora o pristupanju EU sa Albanijom i Severnom Makedonijom na sledećem sastanku Evropskog saveta. Italija je zemlja koja se snažno protivi francuskom vetu i isključenju Albanije i Sjeverne Makedonije, preuzimajući inicijativu za ponovno otvaranje razgovora pre samita u Zagrebu 2020. godine.

Osvrnuvši se na situaciju u Albaniji, Conte je rekao da zemlja mora rešiti političku i institucionalnu krizu da bi provela reforme te da bi, kada države članice odluče o proširenju, Albanija trebala primeniti sve preduslove.

Italijanski premijer ohrabrio je svog albanskog kolegu da se jasno otvori prema opoziciji kako bi deblokirao situaciju koja sprečava zemlju da nastavi sa reformama koje su započete, naročito reformama izbornog zakona. Uputio je isti predlog opoziciji da to otvaranje prihvati bezuslovno i na konstruktivan način.

O bilateralnim pitanjima, Conte je rekao da postoji dogovor o albanskim zatvorenicima koji izdržavaju kazne u Italiji i oni će biti prebačeni u Albaniju, dok će on ispitati predlog Edija Rame o priznavanju prava na socijalno osiguranje i penzije hiljada Albanaca koji žive i rade u Italiji./ibna