NaslovnicaAlo.rsBILJANA NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE UZGAJA KAJSIJE Rasproda ih i pre nego...

BILJANA NA OBRONCIMA FRUŠKE GORE UZGAJA KAJSIJE Rasproda ih i pre nego što stignu iz voćnjaka

Objavljeno:

Po završetku Poljoprivrednog fakulteta, Biljana je radila na mestu samostalnog stručnog saradnika, bila je i direktor agencije, da bi danas obavljala poslove samostalnog stručnog saradnika za poljoprivredu i ruralni razvoj a istovremeno i upravljala sopstvenim imanjem.

Na gazdinstvu Zec uzgaja se kukuruz, suncokret, pšenica, ječam, prateći plodored. Velika većina ovih žitarica nakon žetve ide na prodaju, a mala količina ostaje za njihovu kuću, za piliće i pravljenje hrane.

Drvoredi kajsija na gazdinstvu Zec prostiru se na dva hektara zemlje, a kako ova voćka dobro uspeva u ovim krajevima, domaćini broj zasada povećavaju iz godine u godinu. I nemaju problem šta kad voćka baš dobro rodi, jer kako kažu prodaju ih još sa kućnog praga.

izbor za najdomaćina

Foto: privatna arhiva

 

 Kajsija se prodaje sa kućnog praga, već poznatim kupcima za dalju preradu i imamo stalne kupce destileriju i zadrugu žena koja radi preradu a koji se nalazi u neposrednoj blizini. Male količine kajsije ostaju za naše potrebe, pravljenje slatke zimnice (sokovi, džemovi i zamrzavanje) – kaže Biljana.

Da bi gazdinstvo Zec besprekorno funkcionisalo, supružnici imaju dobru taktiku i određenu podelu poslova.

– O našem poljoprivrednom gazdinstvu najviše vodi računa Dejan koji organizuje celokupnu proizvodnju i koje je i inače direktor Zemljoradničke zadruge „Maradik“ , stare zadruge osnovane davnih pedesetih godina. Moj zadatak jeste organizacija berbe i prodaje kajsija, papirologija oko gazdinstva i subvencije – kaže Biljana.

Biljana i Dejan žive sa njegovim roditeljima koji takođe imaju svoje gazdinstvo, ali se mehanizacija zajedno koristi.

-Imamo mašine za ratarsku i voćarsku proizvodnju, sejalica, prskalica, špartač, plug, tanjirača, atomizer, mulčir, koristimo i savremenu opremu GPS. Takođe, vodimo knjigu polja i koristimo platfome. U narednom periodu, a koliko nam dozvoli situacija na tržištu poljoprivrednih proizvoda, planiramo da kupimo mehanizacije još, proširimo poljoprivrednu proizvodnju uzimanjem zemlje u arendu ili kupovinom iste – kaže Biljana.

izbor za najdomaćina

Foto: privatna arhiva

 

Iako je svi pitaju za džem i slatko od ove čarobne voćke, domaćica priznaje da za sada nema u planu da ih krčka na šporetu nakon berbe jer se kako kaže sve količine prodaju istog momenta kad stignu sa njive a budu i unapred poručene.

– Plan nam je da proširimo zasad kajsija, površine pod ratarstvom i kupimo mehanizaciju koja nam još nedostaje (sejalica kukuruzna, prskalica većeg kapaciteta) – kaže vlasnica gazdinstva.

Ona ističe i pozitivno iskustvo sa SCAP.

– Zahvaljujući prvom javnom pozivu za voćare uspeli smo da kupimo nov traktor sa GPS-om i priključnu mehanizaciju koji su doveli do proširenja proizvodnje kajsija, unapređenja iste i smanjenje troškova ali nalaženju novih kupaca. Sama procedura nije bila toliko komplikovana bar za mene s obzirom da sam neko ko 14 godina radi na subvencija. Sve u svemu dobra prilika da poljoprivrednici obnove svoju mehanizaciju i nabave traktore. Kako sam u stalnom kontaktu kroz posao sa poljoprivrednicima na terenu su pozitivna iskustava vezano za ovaj projekat – priznaje Biljana.

Osim što stiže da sve završi sve poslove na svom gazdinstvu, Biljana je i saradnik stalne konferencije gradova i opština, GIZ-a Nemačke razvojne agencije i sertifikovani predavač iz oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja od strane Nacionalne akademije.

*Gazdinstvo: Gazdinstvo je u vlasništvu Biljane Zec

*Mesto: Maradik, Inđija, Fruška Gora

*Naziv farme: Poljoprivredno gazdinstvo Zec

*Delatnost: Ratarstvo i voćarstvo

*Dalja prerada: Samo za svoje potrebe

Biljana je takođe među kandidatima u izboru za “Najdomaćina 2023”

U toku je izbor za najboljeg poljoprivrednika Srbije u pet kategorija. Ukupni nagradni fond iznosi 7.000.000 dinara, dok je glavna nagrada za Najdomaćina Srbije 2.000.000 dinara! Kategorije su stočarstvo, ratarstvo, voćarstvo, povrtarstvo i organska proizvodnja, a prijave se vrše klikom na link.

Svakog dana, predstavljaćemo kandidate na osnovu njihovih prijava za učešće. Imaćete tako priliku da ih upoznate kroz njihovu “ličnu kartu”

Podsetimo, pored vaših prijava žiri će koristiti i jasno definisane kriterijume da izdvoji 100 najboljih poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji, od kojih će nakon toga izdvojiti 11 najboljih.

Projekat se organizuje uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Privredne komore Srbije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Koliko je koristan ovaj članak?

Kliknite na zvjezdicu da biste je ocijenili!

Prosječna ocjena / 5. Brojanje glasova:

Još uvijek nema glasova. Ocijenite prvi!

Pošto vam se svidio članak molimo da ga podijelite

Podijelite ga s prijateljima!

Žao nam je što vam se nije svidio sadržaj. Možete li nam reći zašto?

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaj!

Recite nam kako možemo unaprijediti ovaj sadržaj

Najnovije objave