Biščević: Zagreb i Beograd su “stubovi stabilnosti”

Biščević: Zagreb i Beograd su “stubovi stabilnosti”

Zagreb i Beograd su “stubovi stabilnosti” i mira u ovom delu Europe i bez njihove saradnje teško je očekivati da delovi regije iziđu iz stanja “nedovršenog mira” i “zamrznutog konflikta”, ocenio je novi hrvatski ambasador u Srbiji Hidajet Biščević.

Ukoliko se otklone politizacije, izbegne stalno obnavljanje medijske i verbalne buke te ako se držimo temeljnog principa međunarodnih odnosa o nemešanju u unutrašnje poslove, istorija ne mora ostati trajni izvor razdora Srbije i Hrvatske, rekao je Biščević u intervjuu za beogradski list “Danas”.

On je istakao da ne idealizuje Evropsku uniju, jer “nije magična krpa koja briše razlike, pa i one istorijskog sadržaja”, ali i istakao da EU nudi “Beogradu i Zagrebu pomak od istorije” i priliku da se okrenu “drugim paradigmama i drugim vrednostima, da istoriju ostavimo istoriji i da nam istorija ne bude kočnica sadašnjosti i budućnosti”.

On je kao pitanja od najveće važnosti istakao zaštitu nacionalnih manjina u Srbiji i Hrvatskoj, rekavši da to na mnogo načina postaje mera “demokratskih i evropskih kapaciteta” dveju država.

Biščević je ukazao na činjenicu da problem nestalih osoba i dalje predstavlja “jedno od najosetljivijih pitanja” odnosa dveju država i da institucije moraju pomoći “nesporno humanitarnom nivou” rešavanja tog problema.

“Nadam se da sam u svojim prvim kontaktima pravilno osetio da je to pitanje prepoznato kao važna komponenta spoljnopolitičke agende Srbije i u tom pogledu zalagaću se za dinamizaciju rada na rešavanju tog pitanja”, rekao je Biščević.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić primio je u utorak 12. maja akreditive novog hrvatskog ambasadora Hidajeta Biščevića i poručio kako očekuje da dve zemlje prevladaju probleme proistekle iz različitih shvatanja prošlosti, te da se posvete razvoju dobrosusedskih odnosa.