Bissell: NATO štab Sarajevo je spreman pomoći BiH

Bissell: NATO štab Sarajevo je spreman pomoći BiH

Komandant NATO štaba u Sarajevu, brigadni general Marti Bissell, izjavila je u intervjuu lokalnim novinama da članstvo u NATO-u donosi najefikasniju odbranu na pristupačan način, a samo članice NATO-a uživaju u toj koristi od kolektivne odbrane. Ona je dodala da je bezbednost u tom smislu temelj prosperiteta.

Na pitanje koliko daleko je BiH od članstva u NATO-u, posebno s obzirom na opstrukciju slanja prvog godišnjeg nacionalnog programa, ona je rekla da put do članstva zavisi od mnogih faktora i da je različit za svaku zemlju.

“Štab NATO-a Sarajevo pruža pomoć BiH od 2004. godine, što znači da već imamo odličan partnerski odnos. Doprinos BiH našoj zajedničkoj bezbednosti je dobro poznat, a BiH je pokazala jasnu opredeljenost za regionalni dijalog i saradnju, uključujući i učešće u našoj misiji Odlična podrška u Afganistanu i njen doprinos borbi protiv ISIS-a. Sve je to važno za napredak BiH”, rekla je Bissell.

Ona je podsetila da su ministri spoljnih poslova NATO-a nedavno pristali prihvatiti podnošenje prvog Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) BiH.

“Ovaj mehanizam može pomoći Bosni i Hercegovini da produbi saradnju sa NATO-om. BiH, u konsultaciji sa NATO-om, je arhitekt tog plana. ANP bi definisao reforme koje bi BiH preduzela kako bi svojim građanima obezbedila bolji život. Ove reforme bi takođe pripremile BiH za eventualno članstvo u Alijansi ako bi ta odluka bila donesena u nekom trenutku. Dužina ovog procesa u regionu bila je veoma različita. To zavisi od niza faktora, uključujući i brzinu kojom zemlja preduzima potrebne reforme“, istakla je ona.

Na pitanje da li bi spoljni uticaj sprečio ulazak BiH u NATO kada to nije uspelo sa Crnom Gorom i Severnom Makedonijom, Bissell je rekla da se svaka zemlja uvijek suočava s izborima i da će na sto staviti različite opcije.

“To može biti iz vojnih, ekonomskih ili političkih razloga. Decenijama ranije, Bosna i Hercegovina je izabrala put evroatlantskih integracija. To je pravac kojim su ljudi ove zemlje odlučili da idu i mi ćemo ih podržati u tom izboru. Građani Bosne i Hercegovine dobro znaju koji put im nudi najbolju moguću budućnost i njihovu decu. Radujemo se što ćemo im pomoći na tom putu”, rekla je Bissell.

Ona je navela da je “BiH predivna zemlja sa mnogo potencijala”.

“Međutim, ovaj potencijal neće biti ostvaren dok BiH ne pronađe način da se fokusira na budućnost i stvori mogućnosti za svoje građane da ostanu u zemlji. NATO štab Sarajevo je spreman da pomogne BiH i veselimo se nastavku našeg partnerstva”, rekla je Bissell.